SidruniliblikasFoto: Jaan Heinmaa
Tortide retseptid
25. juuni 2013, 04:12

Sidruniliblikas

Lahe suvine peotort! Omaküpsetatud, pähklitega biskviit maitseb imeliselt, ent kui on kiire, võid osta poest ka valmis biskviitpõhja. Magusat biskviiti täiendab hästi hapukas sidrunimaitseline kreem. Kogus 10 tükki.

Koostisosad
BISKVIITPÕHI
5 tk Muna
1.5 dl Suhkur
50 g Metspähkel ehk harilik sarapuupähkel (röstitud)
1.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
2 tk Sidrun (värkselt pressitud mahl)
2 tk Muna
1 dl Suhkur
50 g Või
2 tl Kartulijahu
1 dl Rõõsk koor 35%
2 tk Õun (suur)
KATTEKREEM
2 dl Rõõsk koor 35%
2 sl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
2 dl Kohupiimapasta
KAUNISTAMISEKS
Šokolaadinööbid
2 tk Joogikõrs

Valmistamine
Põhja valmistamiseks jahvata pähklid ning sega küpsetuspulbri ja jahuga. Vahusta toasoojad munad suhkruga heledaks paksuks vahuks, sega ettevaatlikult hulka kuivainesegu. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 30 minutit või kuni biskviiti torgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda. Samal ajal valmista täidisekreem. Pressi sidrunitest mahl välja. Vahusta munad kergelt suhkruga ja lisa sidrunimahl. Sulata kastrulis või, lisa munasidrunivaht ja väheses vees lahustatud kartulitärklis. Kuumuta segades paksenemiseni, ent ära keema lase! Lase sidrunikissellil jahtuda, aeg-ajalt segades. Lisa täiesti jahtunud kisselli hulka vahustatud koor. Lõika biskviit kolmeks kihiks. Tõsta esimene kiht alusele, pane peale pool sidrunikreemist ja pool riivitud õuntest. Tõsta peale teine põhjakiht ja toimi samuti. Kata kolmanda põhjaga ja aseta mõneks tunniks kuni ööks külma (soovi korral pane raskuseks peale lõikelaud). Vahusta katte jaoks koor suhkrutega (kollase värvi saamiseks võid
lisada veidi safranit või toiduvärvi). Sega hulka kohupiimapasta. Lõika tort keskelt pooleks ning säti ümarad pooled alusel vastamisi. Kata kreemiga nii pealt kui ka külgedelt. Tee joogikõrtest tundlad ja kaunista marjade või kommidega.