Vanilline Hollandi kaste spraglitegaFoto: Eigo Alvik
Kiudainerikkad toidud
31. mai 2013, 06:52

Vanilline Hollandi kaste sparglitega

Hollandi kastme ja spargli abielu on sama kindel kui verivorsti oma pohlamoosiga.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
200 g Või (külm)
4 tk Munakollane
2 kuni 3 sl Sidrunimahl
0.5 tk Vanillikaun
Soe vesi (vajadusel)
Sool
500 g Spargel

Valmistamine
Murra sparglilt puitunud otsad, pese ja auruta vastavalt võimalusele kas spetsiaalses sparglite aurutuspotis, bambuskorvides või sõelal. Keskmiselt kulub selleks 5 minutit, minisparglil piisab 2-3 minutist. Peale aurutamist võid spargelid ka kergelt grillida keerates neid enne peekonisse. Mida vähem vaeva, seda kindlamalt võib tulemusega rahul olla.
Kastme valmistamiseks tükelda või 0,5 cm kuubikuteks, klopi kausis lahti munakollased ja sidrunimahl, kraabi vanillikaunast välja seemed ja lisa munasegule.
Aseta kauss kuumaveevannile nii, et vesi kausi põhjani päris ei ulatuks. Pidevalt vispeldades sega 2-3 kuubiku kaupa juurde võid, järgmised võid lisada kohe peale eelmiste sulamist. Jätka vispeldamist, kuni viimane võitükk on lisatud, vajadusel vedelda veidi veega, kui meeldib voolavam konsistents. Keskmiselt kulub kastme valmistamisele 8-10 minuti. Serveeri kaste kohe.
HEA TEADA!
Kuumusega peaks olema ettevaatlik - liiga kuum ja keev vesi võib põhjustada kohese munade kalgendumise ja kaste läheb tükki. Kiirabina võid hoida kõrval kaussi külma veega, et vajadusel kalgendumisprotsessi aeglustada - lihtsalt võta kauss kuumaveevannilt, aseta külma vette ja jätka vispeldamist, tükkide eemaldamiseks kalla kaste läbi peene sõela.