Looduslikult punane sametkookFoto: Eva Palu
Küpsetised
28. mai 2013, 10:48

Looduslikult punane sametkook

Ilma sünteetilise toiduvärvita versioon red velvet cake nimelisest pehmest biskviitkoogilaadsest küpsetisest on punane tänu peedile. Kauni punase jume saamiseks peab peet olema toores ja küpsetustemperatuur piisavalt madal, et peet ei muutuks pruuniks.

Koostisosad
PÕHI
150 g Peet (toores)
2 sl Veiniäädikas
2 sl Sidrunimahl
125 g Hapukoor
125 g Või
1.5 dl Suhkur
2 tk Muna (suur)
250 g Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
KREEM
125 g Või
250 g Toorjuust
5 sl Tuhksuhkur
Kookoselaastud
50 g Kookoshelbed
20 g Valge šokolaad
2 tk Maasikakrõpsud (Taarapõlu)

Valmistamine
Koori peet ja riivi jämeda riiviga. Pane koos hapukoore, veiniäädika ja sidrunimahlaga kaussi ning purusta saumikseriga peeneks massiks. Töötle korralikult, et ei jääks tükke.
Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa ühekaupa munad. Lisa peedi-hapukooremass ja kõige lõpus jahuga segatud küpsetuspulber.
Kalla koogivormi ja küpseta 150-kraadises ahjus umbes 1 tund ja 15 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Jahuta täielikult ja lõika horisontaalselt kolmeks võrdseks kihiks.
Kreemi tegemiseks vahusta toasoe või tuhksuhkruga kreemjaks massiks ja hakka supilusikatäite kaupa toorjuustu lisama, vahepeal segu ühtlaseks vahustades. Pane kreem vahekihtideks ning koogi servadele ja katteks.
Pane mõned kookoselaastud kõrvale, ülejäänud purusta kohviveskis peeneks jahuks ja puuderda sellega kook.
Sulata valge šokolaad kuumaveevanni kohal ja purusta maasikakrõpsud noaseljaga peeneks jahuks. Kasta kookoselaast ühest otsast sulanud šokolaadi sisse, raputa peale maasikapuru ja aseta küpsetuspaberile. Tõsta külmikusse 10 minutiks tahenema ja seejärel koogile.

HEA TEADA!
Koogile saad ühtlase kreemikihi, kui määrid sellele esmalt õhukese toorjuustukihi ja tõstad siis koogi pooleks tunniks külmikusse tahenema. Seejärel kata kook ülejäänud kreemikihiga.