Lihatoidu retseptid

Lugu ilmus esmakordselt 2013

GRILLIAJA 5 MARINAADI | Roheline, sinepine, mustikane, napsune ja tšilline 

Hele-Mai Alamaa, 23. mai 2021 15:54
Viis marinaadiFoto: Hele-Mai Alamaa
Omatehtud marinaadid on hulga mahedamad kui poe omad. Ja neil on üks erakordselt hea omadus – liha maitseb suurepäraselt ka külmast peast. Järgmisel päeval paned lõigu võileiva vahele ja võtad tööle kaasa. Luksus. Minu nipp on ka see, et soola-pipra lisan alati alles pärast liha küpsetamist, nii saab palju mahlasem.

Koostisosad


ROHELINE MARINAAD

1 punt Koriander (hakitud)
Petersell
Karulauk
3 sl Oliiviõli
1 tk Sidrun (värskelt pressitud mahl)
1 sl Mesi

SINEPINE KEEFIRIMARINAAD

2 dl Keefir
2 tl Sinep (teraline)
2 tl Dijoni sinep
1 sl Pruun suhkur või mesi
2 sl Oliiviõli

MUSTIKANE MARINAAD

2 dl Mustikad (kahvliga katki pressitud)
4 sl Oliiviõli
1 sl Sidrunimahl
2 sl Pruun suhkur

NAPSUNE MARINAAD

2 dl Punane vein
2 oksa Rosmariin
2 sl Kadakamarjad (uhmris katki hõõrutud)
2 küünt Küüslauk (viilutatud)
4 sl Oliiviõli
1 sl Pruun suhkur

KÄRTS TŠILLINE MARINAAD

2 dl Apelsinimahl (värskelt pressitud)
1 tk Tšilli (hakitud)
3 küünt Küüslauk (viilutatud)
1 sl Mesi
4 sl Oliiviõli
2 sl Sojakaste

Valmistamine

Need marinaadid sobivad kõiksugustele lihadele, kuidas kellelegi meeldib just. Mina kasutasin kana kintsuliha ja sea seljakarbonaadi. Ega siin muud kunsti olegi kui kõik ained omavahel kokku segada.

Tunnike võiks ikka seista, kui aega on, siis üle öö. Enne sütele või grillpannile asetamist kuivata liigne marinaad liha pealt ära, muidu kipub kõrbema.

Siis mõned minutid head kuumust mõlemalt poolt, soola, pipart värskelt veskist.

Serveerimiseks ohtralt kodumaist rohelist kraami.