Küpsisetort armsale emaleFoto: Eva Palu
Küpsetised
30. aprill 2013, 06:32

Küpsisetort armsale emale

Tordike, milles on šokolaadi-kohupiimakreemi rohkem kui küpsiseid. 

Koostisosad
400 g Küpsised
400 g Kohupiim (maitsestamata)
3.5 dl Rõõsk koor 35%
1 dl Suhkur
250 g Valge šokolaad
1 tl Vanillsuhkur
50 g Marjad (külmutatud, näiteks maasikad või vaarikad)
300 g Maasikad (värsked)

Valmistamine
1. Emadepäevale eelneval päeval vahusta 2 dl koort 0,5 dl suhkruga. Sega 200 g kohupiima 100 g sulatatud valge šokolaadi ning tükeldatud marjadega (näiteks vaarikatega). Kui kasutad külmutatud marju, ära neid eelnevalt sulata.
2. Võta koogivorm - sobivad vormid vahemikus 15-24 cm läbimõõduga. Mida väiksema läbimõõduga, seda kõrgema koogi saad (fotol olev kook on tehtud 15 cm-se läbimõõduga vormi sees).
3. Tükelda näppude vahel küpsised ja lao koogi põhja alumiseks kihiks nii, et põhi oleks võimalikult tihedalt laotud. Küpsiste ümarad servad aseta paralleelselt koogivormi ümarate servadega. Tõsta peale 2 sl valmistatud kreemi, silu. Jätka nii, kuni kõik küpsised ja kreem on vormi laotatud.
4. Tõsta kook 10-12 tunniks külmkappi.
5. Teisel päeval valmista teine laar kreemi koogi kaunistamiseks. Vahusta 1,5 dl koort 0,5 dl suhkru ja 1 tl vanillsuhkruga. Sega 200 g kohupiima ning 100 g sulatatud valge šokolaadiga. Võta kook ettevaatlikult koogivormist välja ning aseta serveerimisalusele. Määri kook servadest ja pealt kreemiga, aseta tunnikeseks kappi tahenema. Pane ka järelejääv kreem külmkappi tahenema. Tunni aja möödudes määri taas koogi servadele ja peale kreemi nii, et seda saaks tõesti paks kiht.
6. Pane 3-4 ilusamat maasikat kõrvale. Ülejäänud viiluta ja aseta koogi servadele ja vajuta kreemi sisse.  Kaunistuseks pandud maasikad kasta 50 g sulanud valge šokolaadi sisse, pane küpsetuspaberile ja tõsta 15 minutiks külmkappi tahenema. Tõsta maasikad koogile.
Kogus 6 lõiku.
NIPP!
* Kui teed ümmarguse tordi, vali poest ümmargused ja täidiseta küpsised, neid on lihtsam vormi laduda.
* Siidise kreemi saad lihtsalt, kui kasutad torukohupiima.