Kodused müslibatoonidFoto: Eva Palu
Kiudainerikkad toidud
18. aprill 2013, 13:24

Kodused müslibatoonid

Võta ette müslitegu, et lusti ja jaksu jätkuks lastel kuni kool saab läbi. Mahlased, hästi koos püsivad batoonid, mis säilivad külmkapis umbes 2 nädalat.

Koostisosad
200 g Suhkur
1 dl Vesi
115 g Või
150 g Kaerahelbed (jämedad)
100 g Harilik sarapuupähkel (hakitud)
100 g Mandlid (hakitud)
100 g Jõhvikad (kuivatatud)
75 g Rosinad
100 g Kookoshelbed
300 g Kondenspiim (magus)
50 kuni 100 g Tume šokolaad (katteks)

Valmistamine
1. Jahvata pooled kaerahelvestest kohviveskis või köögikombainis peenemaks pulbriks. Sega juurde ülejäänud kaerahelbed, hakitud pähklid-mandlid-jõhvikad-rosinad ning kookoshelbed.
2. Pane potti suhkur, või ja vesi. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades. Kui segu hakkab hoogsalt mullitama, eemalda tulelt. Kalla kuum siirup kaerahelveste-pähklite peale ning sega ühtlaseks. Jäta veerand tunniks tõmbama ja sega siis sisse kondenspiim.
3. Kuumuta ahi 160 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja kalla mass ahjuplaadile, silu pealt siledaks. Kui kasutad 30x40 cm suurust ahjuplaati, küpseta umbes 1 tund, poole väiksema ahjuplaadi puhul (batoonid tulevad paksemad, nagu fotol näha) on küpsetusaeg 2 tundi. Katsu müslibatooniplaati pealt sõrmega – kui see pole enam täiesti vedel, vaid pooltahenenud, on see küps. Batoon taheneb täielikult jahtudes. Jäta ahju paokil uksega jahtuma, tükelda.
4. Sulata tume šokolaad kuumavee vanni kohal ning määri batoonidele. Tee kahvliga šokolaadi peale triibuline muster ja tõsta külmkappi tahenema.
HEA TEADA:
* Müslibatoonid muutuvad veelgi mahlasemaks 1-2 ööpäeva möödudes.
* Säilita neid külmkapis.
* Sellest kogusest saab umbes 30 müslibatooni.