Tai köök
5. aprill 2013, 06:49

Kodune karripasta

Karripasta on aromaatne, vürtsikas ja asendamatu Tai toidu komponent. Tavaliselt saab seda osta purgis.
Karripastat ei tasu segamini ajada ja ega asendada karripulbriga, need on oma olemuselt nagu kontsaking ja kaloss. Antud kogustest saad pastat 5 supilusikatäit.

Koostisosad
2 tk Punane tšilli (värske)
5 tk Tšilli (kuivatatud, terve)
20 g Koriander (värsked varred)
1 pulk Sidrunhein
1 tk Šalottsibul
1 tk Küüslauk
0.5 cm jupp Ingver
2 lehte Kaffirlaim (kuivatatud või värske)
1 tl Koriander (seemned)
1 tl Vürtsköömen
1 tl teri Must pipar
0.5 tl Kaneel (jahvatatud)
1 tl Tšillipulber
0.5 tl Sool
1 tl Krevetipasta

Valmistamine
Rösti kuival pannil koriandriseemned, must pipar, kõige viimasena lisa vürtsköömned. Kalla kuivad vürtsid uhmrisse, töötle peeneks pulbriks, lisa hakitud kuivatatud tšilli ja kaffirlaimi lehed, jätka töötlemist. Haki peeneks värske tšilli, sidrunhein, koriandrivarred, šalottsibul, küüslauk, lisa vähehaaval uhmrisse ja töötle, kuni segu on ühtlane. Kõige viimasena lisa kaneel, tšillipulber, sool ja krevetipasta, sega ühtlaseks. Kui soovid korraga rohkem teha, siis kaanetatud purgis ja õliga ülevalatuna säilib see mitu kuud. Vvõi kuni otsa saab. Laisemad võivad peale vürtside uhmerdamist ka väiksemat sorti köögikombainis ained ühtlaseks töödelda, siis võib vajadusel lisada veidi vett või õli.
HEA TEADA!
* Punane karripasta saab oma värvi ja teravuse värsketest ja kuivatatud punastest tšillidest. Kasutada sobib seda eriti veiselihast karrides, aga miks ka mitte kana või sealihaga.
* Pasta kokkusegamisel pole paha kasutada köögikombaini abi. Veidi vaeva nähes saad parima tulemuse aga uhmri kasutamisel. Uhmerdamisel on oma meetod - taid ei kasuta niivõrd toorest käejõudu, kui just uhmrinuia enda raskust.
* Vürtside kuivröstimise faas on ka oluline -  see "värskendab" nii aroome kui maitseid, vabastades ja tuues paremini esile rikkalikes kombinatsioonides aromaatseid õlisid.
* Mõusalt "haisvat, aga seda õiget krevetipastat on müügil Piprapoes.