PitsatainasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
27. märts 2013, 12:07

Pitsatainas

Pitsatainas jääb paremini vormitav-rullitav, kui kasutad taina valmistamisel nisujahule lisaks durumnisu- ehk kõvateralise nisu jahu. Kui seda pole, tarvita vaid tavalise nisujahuga pitsataina retsepti. Sõtku tainast käsitsi umbes 10 minutit ja elektrilise segajaga 5 minutit. Taina kogused on antud 20 cm läbimõõduga pitsale.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
DURUMNISUJAHUGA TAINAS
25 g Pärm (toasoe) või
1 pakk Kuivpärm
2 dl Vesi (käesoe)
3 dl Durumnisujahu
2 kuni 3 dl Nisujahu
1 tl Sool
2 sl Oliiviõli
NISUJAHUGA TAINAS
25 g Pärm (toasoe) või
1 pakk Kuivpärm
1 tl Sool
3 sl Oliiviõli
2.5 dl Vesi (käesoe)
6 dl Nisujahu

Valmistamine
DURUMNISUJAHUGA TAINAS:
Lahusta pärm käesoojas vees ja sega vähehaaval hulka jahud. Lisa ka sool ja õli, sõtku ühtlaseks elastseks tainaks. Kuivpärmi kasutades sega see jahude hulka. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida kahekordse mahuni, umbes 30–40 minutit. Jaga neljaks võrdseks osaks ja vormi näppude vahel pallideks. Seni, kuni ühte
pallikest kettaks rullid, saavad ülejäänud jahusel laual kerkida.
NISUJAHUGA TAINAS:
Taina valmistamiseks lahusta pärm väheses käesoojas vees, lisa ülejäänud käesoe vesi ja sega läbi. Sega vähehaaval hulka jahu, sool ja õli ning sõtku ühtlaseks tainaks. Kuivpärmi kasutades ühenda see jahuga ning sega jahu vee, soola ja õliga. Lase tainal kerkida räti all soojas kohas 30–40 minutit, kuni see saavutab kahekordse mahu. Jaga tainas neljaks tükiks ja vormi pallideks nagu pildil.