Mooni-martsipanikookFoto: Eva Palu
Kiudainerikkad toidud
27. märts 2013, 08:17

Mooni-martsipanikook

Külluslikku maitseelamust pakkuv mooni-martsipani kook on mandlirohke, kui kasutad kvaliteetset martsipani, ja pehme kreemise täidisega. Mooniseemneid on ka lopsakasse täidisesse südamega lisatud.

Koostisosad
MURETAINAS
190 g Nisujahu
75 g Suhkur
0.5 tl Sool
90 g Või
2 tk Munakollane
TÄIDIS
175 g Martsipan 60%-lise mandlisisaldusega
200 g Mooniseemned
4 dl Piim
0.5 dl Piim
80 g Või
0.7 dl Suhkur
30 g Manna
2 sl Kartulijahu
1 tk Muna
BESEE
3 tk Munavalge
200 g Tuhksuhkur

Valmistamine
1. Valmista muretainas. Sega jahu suhkru ja soolaga. Haki külmkapikülm või kuubikuteks ja näpi kuivainete sisse. Kui segu on juba purune ehk või hakkab jahuga ühilduma, lisa munakollased ning näpi kiirelt ühtlaseks massiks. Mässi kilekotti ja pane tunnikeseks külmkappi ootele.
2. Rulli tainas lahti ja kata sellega 24 cm-se läbimõõduga koogivormi põhi ja servad. Pane pooleks tunniks külmkappi ootele. Kata tainas küpsetuspaberi ja küpsetusubadega ning eelküpseta 200-kraadises ahjus 12 minutit. Eemalda küpsetusoad ja -paber ning küpseta veel umbes 5 minutit, kuni tainas on kuldpruunikas.
3. Rulli martsipan 24 cm läbimõõduga kettaks. Pane potti mooniseemned, 4 dl piima, või, suhkur ja manna. Sega teises kausikeses tärklis 0,5 dl piimaga. Kuumuta mooniseemnete-piima segu keemiseni, pidevalt segades. Nirista sisse tärklisemass ja kuumuta madalal kuumusel kuniks see pakseneb. Sega hoolega, et tükke ei tekiks. Jäta ootele. Kui segu on ca 50 kraadini jahtunud, lisa lahtiklopitud muna ja sega segamini.
4. Kata eelküpsetatud tainapõhi martsipanikettaga. Kalla peale täidis, see on üsna vedel. Pane 175-kraadisesse ahju 45 minutiks küpsema.
5. Vahusta munavalged tuhksuhkruga tugevaks massiks. Tõsta õhuke kiht küpsenud koogile ja pane veel 10 minutiks ahju küpsema. Enne söömist jahuta täielikult.