Gluteenivabad retseptid

Sõõrikud 

Maire Vesingi, 27. veebruar 2013, 10:14
SõõrikudFoto: Lauri Kulpsoo
Pärmitainast sõõrikud gluteenivabal moel. 

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
25 g Presspärm
3 dl Vesi
1 tl Sool
90 g Suhkur
1 tk Muna
2 tl Guarkummi ehk guarjahu
30 g Kartulihelbed
80 g Kartulitärklis
90 g Riisijahu
60 g Maisijahu
60 g Maisitärklis
100 g Või
Rapsiõli (praadimiseks)
Suhkur
Kaneel

Valmistamine
Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa sool, suhkur ja muna. Sega kuivained omavahel ja lisa järk-järgult tainale. Lisa pehme või ja sega tainas ühtlaseks. Kata tainas rätikuga, pane sooja kohta ja lase kerkida, kuni taina maht kahekordistub. Määri küpsetuspaber õliga. Jaga tainas 18–20 osaks ja vormi õlitatud kätega pallideks. Aseta tainapallid õlitatud küpsetuspaberile sooja kohta umbes 10 minutiks kerkima. Kerkinud pallidest vormi õlitatud kätega sõõrikud. Selleks lükka kaks pöialt palli keskkohast läbi ja keeruta palli nii, et moodustuks ühtlane ring. Kuumuta õli paksupõhjalises potis ja küpseta sõõrikuid õlis mõlemalt poolt umbes 2 minut, kuni need on kuldpruunid. Tõsta sõõrikud vahukulbiga majapidamispaberile nõrguma. Soovi korral veereta kaneeli-suhkrusegus või sõelu peale tuhksuhkrut.
Kogus 18-20 tükki.