Savoiardi küpsisedFoto: Eva Palu
Prantsuse köök
25. veebruar 2013, 11:04

Savoiardi küpsised

Isevalmistatud ja õhulised biskviitküpsised on kõige alus maitsva tiramisu või tavalise küpsisetordi valmistamisel. Küpsised on oma nime saanud kunagisest Savoia hertsogiriigist, kus neid juba 15. sajandil suure menu saatel küpsetati. Inglisekeelses kirjanduses on need tuntud ka kui ladyfingers-küpsised.

Koostisosad
3 tk Muna (suur)
0.7 dl Suhkur
40 g Nisujahu
40 g Kartulijahu
Tuhksuhkur (ülepuistamiseks)

Valmistamine
Eralda munakollased valgetest. Valged vahusta koos suhkruga tugevaks vahuks. Klopi ka munakollased korralikult lahti ja sega munavalgevahu sisse. Sega jahu tärklisega ning sõelu munamassi sisse, viimast ettevaatlikult ühtlaseks segades.
Kui sul on kondiitrikott ja otsik (150 mm), kasuta neid. Kui mitte, võta tavaline kilekott ja lõika sellele umbes 150 mm auk nurka. Täida kondiitrikott tainaga. Lase tainal läbi otsiku küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile voolata nii, et küpsiste pikkus on ca 5-6 cm ja jäta küpsiste vahele vähemalt 3  cm ruumi, sest need kerkivad küpsedes. Sõelu peale rohkelt tuhksuhkrut ja küpseta 200-kraadides ahjus ca 10 minutit, kuni küpsised on kuldpruunid. Tõsta küpsised restile jahtuma ja sõelu nendele veel tuhksuhkrut.
Häid nippe:
* Küpsised on parimad kasutamiseks samal päeval, kuid neid võid säilitada paar päeva ka õhukindlas karbis.
* Kui plaanid teha küpsistest koogi välisserva riba, mõõda kasutatava koogivormi sisemine ümbermõõt ja märgi soovitud kõrgus ja küpsiserea pikkus küpsetuspaberile. Pigista kotist küpsetuspaberile küpsised nii, et nende vahe oleks väiksem, umbes 1 cm.
* Küpsised võid teha ka tumedas versioonis – selleks asenda 1 spl jahu 1 spl kakaopulbriga.

Kogus kaks plaaditäit või umbes 25 tükki.