Läätse-köögivilja plaadipirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
20. veebruar 2013, 10:51

Läätse-köögivilja plaadipirukas

Toitev ja maitsev pirukas, mida saab teha kodus leiduvatest köögiviljadest. Läätsed on valgurikkad ja suvikõrvits lisab mahlasust. Kui vürtsikas pirukas ei meeldi, võib karripulbri ka välja jätta.

Koostisosad
PÄRMITAINAS
7.5 dl Nisujahu
25 g Presspärm
2.5 dl Vesi (käesoe)
2 sl Rapsiõli
1 tl Tüümian (kuivatatud)
Sool
TÄIDIS
1 tk Suvikõrvits (suur)
2 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
250 g Rohelised läätsed
1 tk Tomat
3 tk Kurk (marineeritud)
1 sl Karripulber
3 dl Tomatimahl
1 tl (maitse järgi) Sojakaste
Must pipar

Valmistamine
Sega taina tarvis kausis pärm käesooja vee, soola ja tüümianiga. Kui pärm on lahustunud, lisa jahu. Sõtku tainas kas kausis või jahusel laual ühtlaseks. Lisa õli ning sõtku edasi. Pane tainapall kaussi räti alla ja lase soojas kohas kerkida, kuni taina maht on kahekordistunud. Seejärel sõtku tainast veel veidi (kui see väga käte külge kinni jääb, lisa jahu) ja rulli siis laiemaks lapikuks tükiks. Tõsta tainatükk õliga määritud ahjuplaadile ning venita ja silu taina ääred ahjuplaadi äärteni.
Katte tarvis pane läätsed magedasse vette keema. Haki samal ajal sibulad ja pruunista pannil. Riivi või ribasta suvikõrvits ning lisa pannile. Lisa sinna ka hakitud küüslauk, tükeldatud tomat ja kurgid ning tomatimahl. Maitsesta karri, pipra ning köögiviljapuljongi pulbri, sojakastme või soolaga. Lase segul haududa, kuni läätsed on küpsed, kuid väike krõmps on veel sees. Kurna läätsed ja lisa pannile. Maitsesta segu vajaduse korral veel. Hauta, kuni osa vedelikku on aurustunud. Laota kate ahjuplaadil ootavale tainale. Keera tainaääred segu
peale. Küpseta pirukat 200kraadises ahjus 30 minutit või kuni tainaääred on kuldpruunid ja pirukas küps.
Kogus 6-8 inimesele.