Karjala pirukad kartuli-pohlatäidisegaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
12. veebruar 2013, 12:18

Karjala pirukad kartuli-pohlatäidisega

Karjala piruka tainas peab traditsiooniliselt sisaldama võrdses koguses nisu- ja rukkijahu. Täidiseks võib kasutada nii riisi- kui kartuliputru. Maitsestades kartulimassi pohlamoosiga, saad magushapu täidisega pirukad, mida söö kindlasti soojalt. Pisikese patustamisena tõsta peale ka võikilluke! Pirukad sobivad hästi sügavkülmutamiseks. Täidise võid varem valmis teha, siis läheb pirukate küpsetamine nobedamini.

Koostisosad
TAINAS
2 dl Vesi (soe)
1.5 dl Või (sulatatud)
25 g Pärm
1 tl Sool
3.5 dl Nisujahu
3 dl Rukkijahu
TÄIDIS
1 kg Kartul
1.5 dl Rukkijahu
2 dl Pohlamoos
1.5 tl Sool
1 dl Pohl

Valmistamine
1. Koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Keeduvett ära valades jäta pisut vett potti alles, siis on kergem kartuleid puruks tampida. Sega purustatud kartulite hulka rukkijahu ja lase 2‒3 tundi toasoojas paisuda. Seejärel lisa pohlamoos ja sool ning terved pohlad.
2. Taina valmistamiseks sega kokku soe vesi ja sulavõi ning lahusta selles pärm. Lisa sool ja nisujahu ning seejärel osade kaupa ka rukkijahu. Sega tainas ühtlaseks ja lase soojas kohas rätiku all umbes 30 minutit kerkida.
3. Rulli tainas kergelt jahuga ülepuistatud tööpinnal õhukeseks, lõika sellest 10‒11 cm läbimõõduga kettad ja vormi sõrmede abil ovaalseks. Aseta iga ketta keskele täidist, tõsta servad täidise kohale ja pigista väikeste krousidena kokku. Küpseta pirukaid eelsoojendatud 225-kraadises ahjus 20‒25 minutit. Serveeri soojalt.
Kogus 26 tükki.