Küpsetised

Minu esimesed vastlakuklid 

Hele-Mai Alamaa, 7. veebruar 2013, 10:45
VastlakuklidFoto: Hele-Mai Alamaa
Kes küpsetab kõige kohevamad kuklid? Kelle liug saab kõige pikem? Kelle põsed on kõige punasemad? Õue, õue, õue, siis on jälle mõnus söögilaua taha istuda.

Koostisosad
25 g Presspärm või
1 pakk Kuivpärm
5 sl Suhkur
5 dl Piim (soe)
800 g Nisujahu
200 g Või
2 tk Muna
1 tl Kardemon (jahvatatud)
1 tl Sool
SERVEERIMISEKS
Vahukoor
Hapu moos

Valmistamine
Kõigepealt sega valmis eeltainas. Suhkur, pärm ja soe piim. Kui pärm on lahustunud, siis kaks klaasi jahu. Sega hoolikalt läbi ja aseta sooja ruumi eelkerkima. Umbes tunniks. Kui kõik vahutab ja mullitab, on õige aeg ülejäänud ained lisada. Soolaga lahtiklopitud muna, sulatatud või, kardemon. Tasapisi jahu. Sõtku ja lisa, sõtku ja lisa. Seda peab nüüd tunnetama, kui palju täpselt panna. Tainas peaks käte ja kausi küljest lahti lööma. Väga kõvaks ka ei ole hea ajada. Ja siis taas kerkima. Umbes kahekordseks. Nüüd too oma tore tainamüts kööki ja vormi kuklid. Pealt võiks pintseldada lahtiklopitud munaga. Lase veel plaadi peal 15–20 minutit kerkida. Ahi soojenda 200 kraadini. Ja küpseta 15–20 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid. No küll on uhke tunne neid ahjust võtta. Nüüd pisut kannatust. Vahusta koor vähese suhkruga ja otsi sahvrist üks hapu moos. Jahtunud kuklitelt lõika terava noaga kaas maha ja uurista nad seest tühjemaks. Lusikatäis moosi ja korralik vahukooretuts, siis võib mütsi uuesti pähe panna. Pean tunnistama, et need olid minu esimesed vastlakuklid. Vägev! Need, mis üle jäid, pandi järgmisel päeval või ja juustuga nahka.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee