Minu toidutare
29. detsember 2012, 14:15

Kuidas koostada oma isiklikku retseptikogu ja nädalamenüüd? (1)

Korduma Kippuvad Küsimused "Minu retseptid" ja "Minu nädalamenüü" kohta. See on rubriik, kuhu saad koguda retsepte nii toidutare.ee portaalist kui sisetada oma isiklikke retsepte.


Kuidas saab retsepte isiklikku retseptiraamatusse lisada?

"Minu retseptid" ja "Minu nädalamenüü" on rubriigid, kuhu saad koguda retsepte nii Toidutare.ee portaalist kui sisestada oma isiklikke retsepte.

Kuidas saab retsepte isiklikku retseptiraamatusse lisada?

"Minu retseptid" on iga registreerunud kasutaja isiklik virtuaalne retseptiraamat. Selle loomiseks ja täiendamiseks on kaks võimalust:


1. Lemmikretsepti valimine Toidutare retseptidest
Kui avad mõne Toidutare põhiretseptikogu retsepti, saad selle all klõpsata südamekujulisele märgile "LISA LEMMIKUKS".  Selle tulemusel avaneb väike aken, kus saad soovi korral täpsustada, millise kategooria alla antud retsept sinu retseptiraamatus läheb. Kui sobivat kategooriat veel pole, saad selle sealsamas kohe luua (vt alt kategooria loomise kohta täpsemalt). Samuti saab lisada retsepti kohta oma märkusi, mis ei ole avalikud ega teistele lugeda.
Seega, kui hea retsept on Toidutares juba olemas, pole mõtet seda uuesti isikliku retseptina kogusse kopeerida, vaid see tuleks lihtsalt lemmikuks märkida.

2. Isikliku retsepti lisamine retseptiraamatusse
Kui sul on kaustikus või mõnes raamatus retsept, mida Toidutares pole, saad selle nüüd siia sisestada nii isiklikuks kui avalikuks kasutamiseks. Esmalt sisesta roa nimi, orienteeruv valmistamisaeg, mitmele on tooraine kogused mõeldud, lühike sissejuhatus retsepti kohta ja valmistamise kirjeldus (SISU). Peale nende andmete salvestamist saad sisetada retsepti toiduained ja nende kogused (KOOSTISOSAD) ja viimasena lisada retseptile pildi (PILDID).
Koostisosade sisestamist alusta sõnaga "RETSEPT" (või näiteks "TAINAS", “KASTE”, “TÄIDIS”) ja jätka siis juba ainete lisamisega. Sel moel saad retsepti koostisosad ära liigendada.
Retsepti sisetades saad otsustada, kas muuta oma sisetatud retsept avalikuks ehk siis kasutamiseks ka teistele toidutare lugejatele või mitte. Esimesel juhul vajuta retsepti sisestades klahvile "Soovin avalikustada". Nüüd jääb retsept ootele. Kui adminil on selle retsepti kohta küsimusi, esitab ta need sulle meilitsi ja muudab retsepti avalikuks. Vaikimisi on sinu retseptid kõik mitteavalikud. Avalikku retsepti saad muuta, kui pöördud admini poole.



 
Tingmärkide tähised Minu retseptide ja Minu lemmikute haldamiseks






  Retsept on avalik





  Retsept on mitteavalik





  Retsept ootab avalikustamist





  Muuda lemmikut (märkuseta) - minu lemmikul puudub minu märkus





  Muuda lemmikut (märkusega) – minu lemmikul on minu poolt lisatud          märkus





  Lisa menüüsse – saad lisada retsepti kalendrisse (nädalamenüüsse)





  Muuda menüüd – saad retsepti kalendrist (nädalamenüüst) eemaldada





  Muuda retsepti – muuta saad üksnes avalikustamata retsepti



“Minu lemmiku" haldamine

• "Minu lemmiku" kategooria valik toimub Toidutare.ee retseptikogust retseptile klikates. Südamekujulisele märgile vajutades lisatakse retsept Minu Toidutare retseptide hulka.
• "Minu lemmiku" märkuse lisamine toimub retsepti avades ja selle juures asuvas kastikeses. Märkus on alati mitteavalik ja sa sa saad seda retsepti alla alati muuta.
• "Minu lemmiku" eemaldamine toimub samuti sinu retseptilistist retsepti avades ja selleks ettenähtud nupukesest “EEMALDA LEMMIK”.
Retseptide kategoriseerimine, kuidas seda teha ja kategooriaid muuta?
Oma retseptikogus saad kõik retseptid jaotada kategooriatesse ja neid ka ise juurde luua ning muuta. Lehe vasakus üleval servas leiad menüü "Minu retseptid". Selle juures oleva pliiatsiklahvi abil saad juurde luau nii peakategooriaid kui nende alakategooriaid (näiteks PASTAROAD ja selle alamkategooria Nuudliroad). „Pliiatsit” kasutades saad neid ka muuta.
Retsepti gruppi saad muuta retseptide nimekirjast kategooria nimetusele vajutades. Vali seejärel retseptile uus grupp ja vajuta nupule “Muuda märkust”. Kategooriat saad sarmamoodi valida ka retsepti all, kui oled selle avanud.  

Kategooria haldamise nupud “Minu retseptid” rubriigis
• Retsepte liigitades moodusta esmalt list peakategooriatest. Ilma nimeta kategooriat määrata ei saa. Selleks vajuta klahvile LISA KATEGOORIA ja sisesta kategooria nimi.
• Alamkategooria loomiseks vajuta peakategooria kõrval asuvale pliiats-klahvile ja seejärel LISA KATEGOORIA. Nüüd vali aknakeses väljapakutud peakategooriatest välja see, mille juurde tahad alamkategooriat luua. Tokis kategooria-kasikesse alamkategooria nimetus ja salvesta see.
• Menüüs on olemas kategooria "üles" ja "alla" järjestamise nupud.
• Kategooria kustutamine: kui kategooria all on retsepte või lemmikuid, küsib süsteem kinnitusena üle, kuhu kategooriasse antud retseptid liiguvad. Seega, kui soovid kustutada kategooriaid, kustuta enne ära tema alamkategooriad. Automaatselt genereeritud Varia kategooriat kustutada ei anna.
• Salvestamise nupuga lõpetad kategooria loomise-muutmise.

Kuidas muuta enda sisestatud retsept teistele kasutajatele nähtavaks?

Soovi korral saad muuta enda sisestatud retsepti nähtavaks kõigile Toidutare kasutajatele. Kui asud Minu retseptid nimekirjas, asub retsepti all ka kategooria klahv koos pliiatsi-klahviga. Sellele vajutades saad retsepti muuta ja saata adminile teate, et soovid retsepti avalkustada, kui vajutad klahvile “SOOVIN AVALIKUSTADA”. Nüüd jääb retsept ootele, kuni admin selle avalikustab. Kuna vaikimisi ei näe teised kasutajad sinu isikliku retseptiraamatu sisu, siis sinu poolt tehtud märkusi ega mitteavalikke retsepte teised kasutajad ei näe.

Toidupildi lisamine

Pilti saab lisada retseptile alles siis, kui oled retsepti esmakordselt salvestanud, sest alles siis teab server, millise retsepiga on võimalik pilt siduda. Pilti saab lisada vaid enda sisestatud retseptile.


Nädalamenüü koostamine

Nädalamenüü rubriik on loodud selleks, et saaksid mugavalt koostada oma isiklikku menüüd nädalate kaupa terveks kuuks. Seda saad teha üldisest Toidutare retseptikogust retsepti all asuvale "LISA MENÜÜSSE" nupule vajutades või isiklike retseptide seast "LISA MENÜSSE" valides. Ühe päeva menüüsse saad lisada rohkem kui ühe roa.
Liikudes kalendri alla olevate noolekeste suunas, saad liikuda mööda kuupäevi. Retsepte saad liigutada ühelt päeval teisele nupule “MUUDA MENÜÜD” vajutades.




RETSEPTIDE JUURES ASUVATE TINGMÄRKIDE SELETUSED LEIAD KA "MINU RETSEPTID" NIMEKIRJA JUUREST.