Linnuliha retseptid

Linnulihapasteet õuna ja portveiniga 

Toidutare, 3. oktoober 2006 06:16
Linnumaksast, õunast, šalottsibulast, portveinist ja vahukoorest valmistatud pasteet. 

Kogus: ühele

Koostisosad
500 g linnumaksa
1 õun
2 shalottsibulat
400 g võid
125 ml portveini
1/2 tl hakitud tüümiani
1/2 tl hakitud majoraani
250 g vahukoort
2 muna
soola
1/2 tl pipart
noaotsatäis Cayenne´i pipart
kaunistuseks hakitud pistattsiapähkleid
apelsiniviile

Valmistamine
Loputa maks külma voolava vee all, puhasta soontest, kuivata ja lõika suuremateks tükkideks. Koori õun, eemalda südamik ja lõika väikesteks tükkideks. Koori shalottsibulad ja lõika neljaks. Hauta õun ja sibul pannil 1 sl võis pehmeks. Kalla juurde portvein ja lisa maitseained. Lase keeda, kuni pool kogusest on alles jäänud. Jäta jahtuma. Sulata ülejäänud või madalal kuumusel. Püreesta maks ja õunamass köögikombainis. Lisa vähehaaval vahukoor, sulatatud või ja munad. Suru püree läbi peene sõela, maitsesta ja pane ahjuvormi (3/4 mahust). Aseta vorm kaanega kaetult ahju veega täidetud pannile ja posheeri 150 kraadi juures (gaasipliidil 1.jaotus) u 45 minutit. Ahjust võetud parfee peab olema sõrmega katsudes elastne. Lase parfeel toatemperatuuril jahtuda, seejärel tõsta 12 tunniks külmkappi tahkuma.
Lauale andmiseks tõsta parfeest eelnevalt kuuma vette kastetud supilusikaga portsjonikaupa tükid. Kaunista apelsinilõikude ja hakitud pistaatsiapähklitega.
Lisandid
Magusterav kaste apelsinimarmelaadist, apelsinimahlast ja Cayenne´i piprast.