Kiudainerikkad toidud
28. august 2004, 19:03

Õuna-kreegimarmelaad

Sobib tarvitada kohe või ka säilitada pikemaajaliselt.

Koostisosad
1 kg ōunu
½ kg kreeke
1 kl vett
1 kg (1 liitri) püree kohta 600 g suhkrut

Valmistamine
Marjad ja puuvili marmelaadi valmistamiseks peavad olema küpsed, sobib tarvitada ka varisenud õunu. Marmelaadi valmistamiseks sobivad pektiinirikkad marjad ja puuviljad. Pektiinisisalduse tõttu tarretub marmelaad paremini ja säilivus on suurem. Marmelaadi keedetakse kas ühest või mitmest marja-, puu- või köögiviljaliigist, tarvitades happerikkaid mahedamaitselistega, pektiinirikkaid pektiini vähem sisaldavatega, arvestades sealhulgas maitse sobivust.
Marmelaadi valmistamiseks keedetakse marjad ja kooritud tükeldatud puuvili pehmeks; aedmaasikate ja -vaarikate juhul vett ei lisata, neid võib ka toorelt läbi sõela suruda. Keemise ajal on keedunõu kaanega suletud. Kui marjad ja puuvili on pehmed, jätkatakse keetmist lahtises nõus, marju ja puuvilja kogu aeg segades, kuni saadud mass on küllalt tihe. Siis lisa suhkur ja keeda lusikaga segades, kuni mass muutub läikivaks, langeb lusikalt suurte tükkidena ega valgu külmale taldrikule laiali, vaid tarretub.
Marmelaadi valmistamisel võib marjad ja koorimata tükeldatud puuvilja võimalikult vähese veega pehmeks keeta. Õuntel nt eemaldatakse varred ja õieosad, südamik jäetakse alles. Nii toimides saadakse maitsvam marmelaad, sest koore all ja südamikus on rohkem maitseaineid. On õunad happevaesed, lisatakse happerikkaid marju, nt punaseid sõstraid või pohli, võttes neid umbes poole õunte kaalust. Ploomid aga poolitatakse enne keetmist või aurutamist ning eemaldatakse luud; osa luid võib purustada, seemne peenestada ja lisada marmelaadile enne keetmise lõpetamist.
Keedetud või aurutatud marjad, puu- või köögivili surutakse läbi sõela. Saadud püree kaalutakse või mõõdetakse, keedetakse tihedamaks ja alles siis lisatakse suhkur. Suhkrut võetakse 1 kg püree kohta 500-800 g. Mida pektiinirikkamad on marjad või puuvili, seda vähem võib lisada suhkrut. Mida lühem on suhkruga keetmiseaeg, seda heledam marmelaad saadakse ning seda paremini säilivad marjade ja puuviljade maitse ja aroom, ka põhjakõrbemise oht on väiksem. Pärast suhkru lisamist jätkatakse keetmist, marmelaadi kogu aeg segades, kuni see muutub läikivaks, koos püsivaks, langeb lusikast suurte tükkidena ja lusikaga marmelaadi sisse tõmmatud vagu ei vaju kohe kinni, s. o. kuni marmelaad on valmis (marmelaadiproov).
Valmis marmelaad tõstetakse või valatakse kuumalt kuumadesse klaaspurkidesse. Täitmise ajal tuleb purki vahetevahel raputada, et marmelaadi sisse ei jääks õhku. Purgid täidetakse ääreni ja lastakse lahtiselt seista järgmise päevani. Jahtunud marmelaadi pind on tihe ja kuiv, purke võib sulgeda ka plastmasskaanega.