Pasteet seenetarretise allFoto: Jaan Heinmaa
Eesti köök
30. november 2012, 10:29

Pasteet seenetarrendi all

Pasteedi võib valmistada väikestes vormides portsjonitena või ühes suures vormis. Seentest sobib kasutada nii kultuur- kui ka metsaseeni.

Kogus: kuuele

Koostisosad
200 g Maks (veise)
150 g Hakkliha (sea)
0.5 dl Riivsai
1 dl Rõõsk koor 10%-line
1 tl Või
1 tk Sibul
50 - 60 g Anšoovis
1 tk Muna
0.5 tl Must pipar
Ingver (riivitud)
1 tl Sool
0.5 spl Mesi
TARREND
4 dl Puljong (veise)
Portvein või
2 spl Šerri
100 g Seened (värsked) või
50 g Seened (soolatud)
Või (praadimiseks)
Sool
Must pipar
2 lehte Želatiin

Valmistamine
Sega riivsai ja kohvikoor. Lase pool tundi seista. Aja maks läbi hakklihamasina. Haki sibul hästi peeneks ja kuumuta võis pehmeks. Haki anšoovis peeneks. Sega riivsaia juurde maks, hakkliha, sibul, anšoovis, muna ja maitseained. Sega ühtlaseks tainaks. Loputa liitrine vorm külma veega ja vooderda külma vette kastetud küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi, kata pealt fooliumiga. Tõsta vorm 175-kraadisesse ahju vesivannile. Vesi peaks ulatuma poole vormini. Küpseta tund aega. Vajadusel lisa küpsemise ajal vett juurde.Proovi pasteedi küpsust terava noaga. Kui sissetorgatud nuga jääb punaseks, ei ole pasteet veel küps. Siis küpseta veel 15 minutit. Lase pasteedil vormis raskuse all jahtuda.
Keeda lihapuljong. Jahuta ja eemalda pinnale kogunenud rasv. Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Kuumuta puljong ja sulata selles želatiinilehed. Maitsesta portveiniga. Lase jahtuda, kuid jälgi, et ei tarretuks. Tõsta külma veega loputatud väikeste vormide või kohvitasside põhja pisut puljongit, vala sinna võis praetud ja soola ning pipraga maitsestatud seened. Vala pisut puljongit peale. Kui see on enam-vähem tarretunud, siis tõsta tükk pasteeti ja suru vormikujuliseks. Pane külma. Serveerimiseks kummuta vormist välja, kastes selle enne korraks kuuma vette.