Peedi-kartulileibFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
22. oktoober 2012, 07:21

Peedi-kartulileib

On leibasid, mis on niii head ja ilusad, et neid lihtsalt peab edasi kinkima. Peet muudab leiva pehmeks ja mahlaseks, kartul aga muredaks ja kooriku kõrbedaks. Tee juurde veel ürdi- või maitsevõid.

Koostisosad
5 dl Piim
50 g Presspärm
2 tl Sool
200 g Kartul (keedetud)
300 g Peet (keedetud)
0.5 tl Pähklid (jahvatatud)
8 dl Nisujahu
8 dl Rukkijahu
75 g Või

Valmistamine
Sulata pärm ja sool käesoojas piimas. Lisa pudruks tambitud kartulid, peet (püreeritud või peene
riiviga riivitud) ning jahvatatud pähklid. Sõtku hulka jahud ja pehme või. Pane tainas kaetuna 1 tunniks kerkima, kuni maht on kahekordistunud. Vormi tainast 3 ümmargust leiba ja tõsta ahjuplaadile küpsetuspaberile, lase veel pool tundi kerkida. Lõika noaga peale ristiviilud ja riputa peale jahu. Küpseta 200-kraadises ahjus 30–35 minutit.