Piimakissellikook väikese pralineegaFoto: Eva Palu
Aafrika köök
23. oktoober 2012, 14:24

Piimakissellikook väikese pralineega

Lõuna-Aafrikast pärit piimakisselli koogi mahlast piimatäidist sobib hästi vürtsitama krehvtine pähklipralinee.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min
+ jahtumiseks 1 tund

Koostisosad
0.5 tl Kaneel (jahvatatud)
50 g Või
200 g Digestive'i küpsised
TÄIDIS
5 dl Piim
2 spl Suhkur
125 g Või
0.5 tl Sool
0.5 tl Muskaatpähkel (jahvatatud)
3 spl Kartulijahu
1.2 dl Rõõsk koor 35%-line
3 tk Munakollane
0.5 tl Kaneel (jahvatatud)
1 spl Suhkur
KAUNISTAMISEKS
30 g Harilik sarapuupähkel
1 dl Suhkur
Ingver (kuivatud, pulber)
Kaneel (jahvatatud)
Muskaatpähkel (jahvatatud)
Nelk (jahvatatud)

Valmistamine
1. Purusta küpsised peeneks ning sega kaneeli ja sulatatud võiga. Suru saadud mass lusikaseljaga 24 cm-se koogivormi põhja ja külgedele. Tee vähemalt 4 cm kõrgune serv.
2. Pane potti piim, suhkur, või, sool ja riivitud muskaatpähkel. Kuumuta keemiseni ja eemalda tulelt. Sega tärklis koorega ja kalla äsja keema läinud piimasegu sisse. Sega segamini. Mass peaks nüüd kiirelt paksenema. Klopi lahti munakollased ja lisa needki koogitäidisesse, sega ühtlaseks. Jäta 15-20 minutiks jahtuma.
3. Kalla täidis küpsisepõhjale ja sõelu peale kaneeli-suhkru segu. Küpseta 175-kraadises ahjus 30 minutit.
4. Jahuta toatemperatuurini ja seejärel vähemalt mõned tunnid (või üleöö) külmikus.
5. Kaunistuseks pane pannile suhkruga segatud maitseained. Ära sega, vaid oota, millal suhkur on sulanud. Lisa hakitud pähklid ja rösti pisut aega keskmisel kuumusel, kuni pähklid hakkavad prõksuma. Kalla saadud mass küpsetuspaberile ja oota, kuni see taheneb. Ettevaatust, see on tulikuum! Lõika tahenenud pralineetükist koogile kaunistuseks sobiva suurisega tükid.