Jõhvikas on looduslike hapete varamu. Ta ergutab seedenäärmete tegevust,
suurendab isu ja aitab alandada palavikku, tal on organismist vett
väljutav mõju. Köögis hinnatakse ja armastatakse jõhvikat ennekõike
tema värskendavalt hapu maitse pärast.
Jõhvikakoogis võib tavalise nisujahu asemel või selle kõrval julgelt
katsetada ka teisi jahusid. Meie oleme võtnud võrdselt tavalist nisujahu
ja spelta- ehk ürgnisujahu, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem
kui tänapäevastel nisusortidel. Speltanisu sisaldab rohkesti B-rühma
vitamiine, tsinki ja fosforit, väärtuslikke amino- ja rasvhappeid, süsivesikuid
ja kiudaineid.
Kook on valminud 24 cm läbimõõduga vormis. Suurema või väiksema
küpsetusnõu puhul tuleks ainete kogust kas suurendada või vähendada.
Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min
Koostisosad
2 dl Jõhvikas
2 dl Õun (viilutatud)
0.75 dl Spelta nisujahu
0.75 dl Nisujahu
100 g Või
2 tk Muna
1 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Kaneel (jahvatatud)
2 spl Demerara suhkur
Valmistamine
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa sulatatud või. Ühenda mõlemad jahud, küpsetuspulber ja kaneel. Sega kuivained munavahuga. Lisa tainasse ka jõhvikad ja õunaviilud. Laota tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Puista peale demerara suhkrut ja küpseta ahjus 225 °C juures 25 minutit.Kogus 10 lõiku.
Kommentaarid (0)