JõhvikakookFoto: Sandra Urvak
Küpsetised
15. oktoober 2012, 06:24

Jõhvikakook ürditee kõrvale

Jõhvikas on looduslike hapete varamu. Ta ergutab seedenäärmete tegevust, suurendab isu ja aitab alandada palavikku, tal on organismist vett väljutav mõju. Köögis hinnatakse ja armastatakse jõhvikat ennekõike tema värskendavalt hapu maitse pärast. Jõhvikakoogis võib tavalise nisujahu asemel või selle kõrval julgelt katsetada ka teisi jahusid. Meie oleme võtnud võrdselt tavalist nisujahu ja spelta- ehk ürgnisujahu, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tänapäevastel nisusortidel. Speltanisu sisaldab rohkesti B-rühma vitamiine, tsinki ja fosforit, väärtuslikke amino- ja rasvhappeid, süsivesikuid ja kiudaineid. Kook on valminud 24 cm läbimõõduga vormis. Suurema või väiksema küpsetusnõu puhul tuleks ainete kogust kas suurendada või vähendada.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
2 dl Jõhvikas
2 dl Õun (viilutatud)
0.75 dl Spelta nisujahu
0.75 dl Nisujahu
100 g Või
2 tk Muna
1 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Kaneel (jahvatatud)
2 spl Demerara suhkur

Valmistamine
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa sulatatud või. Ühenda mõlemad jahud, küpsetuspulber ja kaneel. Sega kuivained munavahuga. Lisa tainasse ka jõhvikad ja õunaviilud. Laota tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Puista peale demerara suhkrut ja küpseta ahjus 225 °C juures 25 minutit.Kogus 10 lõiku.