Hommikusöögi retseptid

Kõrvitsasai soolapähklitega 

Lia Virkus, 8. oktoober 2012, 06:29
Kõrvitsasai soolapähklitegaFoto: Jaan Heinmaa
Kõrvitsapüreega valmistatud sai püsib kaua pehme ja maitseb koduselt hästi. Kui kasutad püreed tehes muskaatkõrvitsat, saad imekauni kuldkollase saia.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min
45 minutit + 60 minutit kerkimiseks + 30 minutit ahjus

Koostisosad
800 g Kõrvits (puhastatud)
50 g Pärm
2 dl Piim
1 - 1.5 dl Suhkur
1.5 tl Sool
2 dl Kaerajahu
14 - 15 dl Nisujahu
100 g Või (toasoe)
1.5 dl Rosinad
1 dl Soolapähklid
Munakollane + vesi (määrimiseks)

Valmistamine
Kuumuta puhastatud kõrvitsat küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadi juures 30 minutit. Lase pisut jahtuda ning püreesta saumikseriga. Lahusta pärm soojas piimas, lisa kõrvitsapüreele. Lisa sinna ka suhkur, sool ja kaerajahu, klopi puulusikaga ühtlaseks. Sega vähehaaval hulka nisujahu. Lisa enne viimase jahu panekut pehme või, pestud rosinad ja jämedalt hakitud soolapähklid. Sõtku tainast, kuni see lööb käte küljest lahti. Lase tainapallil kahekordseks kerkida. Sõtku tainast õhk välja ja vormi kaks palmiksaia. Lase ahjuplaadil 20 minutit kerkida. Määri munakollase ja vee seguga. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Pintselda valminud saiad veega üle, kata köögirätiga ja lase restil jahtuda.Kogus 2 saia.