Porgandi ja läätse päikesepirukasFoto: Siim Vahur
Küpsetised
24. september 2012, 06:33

Porgandi ja läätse päikesepirukas

Pirukas, mis aitab alati porgandivarusid kahandada, kui suuremad kogused on käepärast võtta.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
1 kg Lehttainas
700 g Porgand
2 dl Punane lääts
3 tk Muna (keedetud)
Või
Õli
Sool
Must pipar
6 - 8 lehte Salvei
Muskaatpähkel (jahvatatud)
Suhkur
1 tk Muna (määrimiseks)

Valmistamine
Riivi kooritud porgandid ja hauta killukese või ning törtsu õliga pannil pehmeks. Keeda väikesed punased läätsed peaaegu pehmeks ja sega porganditele.Keeda kolm muna, jahuta, koori ning purusta kahvliga. Maitsesta lõõmavoranž segu soola, pipra, värskelt riivitud muskaatpähkli, rebitud salveilehtede ja näpuotsatäie suhkruga. Viimasena sega hulka munapudi.Kui kasutad sügavkülmutatud lehttainast, lase sel rahulikult külmikus sulada. Radiaatori peal kiirsulatamine lihtsalt rikub taina ära. Laota lehttainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (20x30 või suurem, et saaks porgandit õhemalt laotada) ja lase soojemas kohas veidi kerkida – nõnda on tulemus õhulisem.Vala porgandimass tainale ning kaunista servast näpatud tainaribadega. Määri porgandivabad servad ja ribad lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 °C ahjus 30 minutit. Keera kuumus 200°C ja küpseta veel umbes 10 minutit, et munapaiga tainas saaks kuldpruuni jume.Söö soojalt ja kohe.Kogus 8-10 inimesele.