Suvikõrvits ehk rullkõrvits ehk kabatšokk
Retseptid
18. august 2008, 13:49

Suvikõrvits ehk rullkõrvits ehk kabatšokk

Piklikku, silindrikujulist suvikõrvitsat ehk kabatšokki on keeleinimesed hakanud teistest sama liigi esindajatest eraldamiseks nimetama rullkõrvitsaks. Tasub meelde tuletada, et on olemas ka lame taldrikkõrvits ehk patisson ning spagetikõrvits, mille sisu tõesti meenutab spagette ning on kasutatav keedetult, analoogiliselt spagettidega. Käesolevas loos mõeldakse suvikõrvitsast rääkides alati piklikku, rulja kujuga isendit.

Pisike ja noor rullkõrvits on nii õrn, et põhimõtteliselt ei vajakski kuumtöötlemist ega koorimist. Vananedes hakkavad seemned pisitasa viljalihast eralduma ja koor kõveneb, just nii nagu suguvennal kurgil. Päris vana rullkõrvitsa viljaliha on juba ebameeldivalt käsnjas, urbne ja maitsetu. Väliselt võib meil kasvav rullkõrvits olla sordist olenevalt roheline või kollane. See värvus püsib samana ega ole kuidagi seotud vilja vanusega.
Suvikõrvitsa väärtusteks on palju kiudainet ja C-vitamiini, meeldiv maitse ning suurel hulgal valmistusvõimalusi. Pidage siiski meeles, suvikõrvits peaks kuumtöötlemisel alati jääma al dente ehk veidi krõmpsuvaks, sest pehmeks kuumutamisel väheneb selle vilja võlu suuresti.
Valige võimalikult väikesed eksemplarid, mis oma suurusega võrreldes tunduvad rasked. Eelistage noori isendeid ka kallima hinna puhul, kuna see tasub enad ära maitses ja tekstuuris. Koor olgu terve ja läikiv, pehmeid või närtsinud kohti ei tohi olla. Kui otsite täitmiseks suuremaid suvikõrvitsaid, peaksid needki olema suhteliselt rasked ja mahlased, mitte mingil juhul kerged ja õõnsalt kobisevad.
Suvikõrvitsad vajavad sooja ehk säilitustemperatuuri +8 – +12°, eelistades külmkapile pigem köögikapipealset. Ka ei tohiks suvikõrvitsa kõrval olla etüleeni tootvaid puu- või köögivilju, nagu näiteks banaanid või õunad, mis kiirendavad suvikõrvitsa närtsimist.
Kartuli-suvikõrvitsa-muna pidusalat 8-le
Kaste:
5 dl paksu maitsestamata jogurtit
1 sl valget veiniäädikat
1 keskmine porru
suur kimp tilli
0,5 tl purustatud musta pipart
Salat:
2 väikest suvikõrvitsat
3 sl valget veiniäädikat
1 tl soola
1 sl suhkrut
natuke tilli
6 muna
800 g värsket kartulit
2 sellerivart koos lehtedega
Kaunistuseks:
tillioksakesi
selle-
rivarte lehetutte
Kastmeks lõika porru küljest ära tume osa kuni lehtede hargnemiskohani. Poolita hele osa, pese kihtide vahelt muld välja. Tee veel mõned pikisuunalised läbilõiked ja lõika siis hästi peeneks. Peenesta tillivõrsed kääridega, jäta jämedad varred kartulite keetmiseks. Sega kastmeained kokku ja pane külma maitsestuma. Lõika suvikõrvitsad pikuti pooleks, seejärel viiludeks. Sega sool ja suhkur veiniäädikaga, lisa peenestatud till, sega suvikõrvitsaga läbi ja lase 2 tundi toatemperatuuril maitsestuda; tõsta mõned korrad läbi. Puhasta kartulid ja keeda pehmeks, lõika leigelt viiludeks. Keeda mune 8 minutit, jahuta külmas vees ja viiluta munalõikuriga. Tõsta suvikõrvitsaviilud sõelale nõrguma. Lõika sellerivarred õhukesteks viiludeks, jättes lehetutid kaunistuseks.
Moodusta kartulist, suvikõrvitsast ja munast suurele vaagnale väikesi rühmi, võttes iga toiduainet korraga kaks-kolm korrapäraselt kokku pandud viilu ning asetades need erinevates suundades poolkallakile. Kui eelnev soovitus ehk lugemisel jäigi veidi ebaselgeks, saab põhimõte kindlasti selgeks pilti vaadates või praktilise tegevuse juures. Puista salat üle selleriviiludega. Tõsta iga rühma peale kastet. Kaunista tillioksakestega, pista vaagna äärde ja gruppide vahele selleritutte.
Mozzarella-tomati-
suvikõrvitsasalat
1 pakk mozzarellapallikesi
2 väikest suvikõrvitsat
1 karp kirsstomateid
röstitud saiakuubikuid
rohelist salatit
4 sl sidrunimahla
6 sl külmpressitud oliiviõli
soola
basiilikuvõrseid
purustatud musta pipart
1 väikene punane sibul
Lõika suvikõrvitsad viiludeks; poolita mozzarellapallid, lõika sibul imeõhukesteks rõngasteks. Rebi salatilehed tükkideks. Sega sool ja pipar sidrunimahlaga, klopi juurde õli. Kata vaagen salatiga ja puista peale kergelt segamini tõstetud salatikomponendid. Nirista peale kastet, riputa üle purustatud pipraga. Kaunista basiilikuvõrsete ja sibularõngastega.
Külm suvikõrvitsa-porrusupp
3 sl õli
2 keskmise porru hele osa
1 keskmine sibul
paar suvisibulavart
2 küüslauguküünt
2 keskmist suvikõrvitsat
4 värsket kartulit
1 l vett + 2 kanaleemekuubikut
1 sl sidrunimahla
0,25 tl musta pipart
näputäis kuivatatud tüümiani või majoraani
2 dl 35% rõõska koort
murulauku
Valmista keevast veest ja leemekuubikutest puljong, tõsta anum külma vette jahtuma. Eemalda jahtunud leeme pinnalt tardunud rasv ja muu tahke jääk. Puhasta köögivili vajaduse korral ja lõika tükkideks. Porru lõhesta pikuti ning loputa helerohelise osa kihtide vahele kasvamise ajal sattunud muld hoolikalt välja. Kuumuta köögivilja suurel sügaval pannil õlis 5–10 minutit sagedasti segades. Lisa leem ja sidrunimahl ning maitseained; lase keema tõusta ning vaevalt keevana umbes 25 minutit haududa. Töötle püreeks ja lase jahtuda. Sega juurde rõõsk koor ning viimistle maitse; tõsta külmkappi. Serveerimisel raputa pinnale murulauku.
Hõrk suvikõrvitsa-paprikasupp
2 kollast paprikat
4 suvisibulat
2 kollast rullkõrvitsat
1 l vett + 2 kanaleemekuubikut
jahvatatud valget pipart
1 sl maguspõletavat orientaalset tšillikastet
soola
Eriliselt maitsva supi saamiseks ära köögivilju keeda, vaid rösti ahjus. Poolita paprikad pikuti ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lõikepind allpool. Kuumuta grillelemendi all umbes 15 minutit, 250° ahjus 20-25 minutit ehk kuni koor tõuseb kupladena üles ning muutub laikudena mustaks. Pane kaunad paksu plastaatkotti ja keera ots kinni. Eemalda jahtunud kauntelt koor, vars, seemned ja membraanid.
Poolita suvisibulate valge osa pikuti, poolita ka rullkõrvits ning küpseta mõlemat ahjuplaadil 250° juures umbes 10 minutit ehk kuni pehmenemiseni.
Keeda veest ja kuubikutest leem, lisa sellele röstitud tükeldatud köögivili ning töötle otse keedunõus püreeks. Lisa tšillikaste ning soovikohased maitseained; vajadusel aja supp uuesti kuumaks.
Ahjuköögiviljad juustuga
0,5 kg kartuleid
2 rullkõrvitsat
1 dl toiduõli
purustatud musta pipart
jahvatatud küüslauku
0,5 tl soola
1 tl kuivatud basiilikut
Pinnale:
3-4 suuremat tomatit
300 g fetajuustu
Viiluta rullkõrvits ja kartulid köögikombainiga õhukesteks, umbes 2 mm paksusteks viiludeks. Paksemate viilude puhul pikenda esimest küpsetusfaasi 10 minuti võrra. Määri ahjuvorm rasvainega. Nirista köögiviljad õliga üle, riputa peale maitseained ja sega hästi läbi. Soolaga võiks olla tagasihoidlik, kuna feta on üsnagi soolane. Kalla segu vormi, vajuta pind tasaseks, kata vorm fooliumiga ja küpseta 200° juures 20 minutit. Kata siis roa pind õhukeste tomatiratastega, need omakorda pisikesteks tükkideks lõigatud fetajuustuga. Küpseta lahtiselt veel 20-30 minutit.
Feta-suvikõrvitsapirukas
0,5 kg lehttainast
Täidis:
2 noor suvikõrvitsat
paar tomatit
1 purk õlis sälitatud fetajuustu
400 g maitsestamata jogurtit
3 muna
küüslaugusoola või -pulbrit
1 tl kuivatatud punet
0,25 tl purustatud musta pipart
soola maitse järgi
Rulli tainas umbes 35 cm läbimõõduga kettaks ja vooderda sellega 28 cm läbimõõduga madal pirukavorm; tõsta täidise valmimise ajaks külma. Nõruta juustukuubikud, säilita õli muuks otstarbeks. Lõika tomatid põigiti pooleks ja kaabi pehme sisu välja. Kasuta see ära mujal, pirukatäidise väljanägemise muudaksid seemned sodiseks. Lõika suvikõrvits koos koorega ja tomati viljaliha 5 mm suurusteks kuubikuteks. Klopi kokku munad ja jogurt, lisa maitseained. Jaga juust ühtlaselt tainale, puista peale suvikõrvits ja tomatitükid. Kalla üle munaseguga. Küpseta alumisel siinil 225 ° juures umbes 10 minutit, et tainas kiiresti pruunistuks; seejärel veel 175° juures veel 30–35 minutit ehk kuni täidis on läbiküps.
Täidetud suvikõrvitsad
Eelpehmendamine keetmisega:
Lõhesta keskmise suurusega suvikõrvitsad pikuti, lõika otsad ära. Õõnesta sisu lusikaga välja, jättes 1 cm paksused seinad. Aja suures keedunõus paar liitrit vett keema, lisa 2 sl soola. Keeda suvikõrvitsapoolikuid vees 5 minutit, nõruta ja tõsta üksteise kõrvale madalasse ahjuvormi.
Eelpehmendamine küpsetamisega:
Töötle eelkirjeldatud viisil, kuid keetmise asemel lao kõrvitsapaadid tihedalt rasvaga määritud ahjuvormi ja eelküpseta 200 ° C ahjus 10 minutit.
Järgnevatest täidistest jätkub kas nelja väikese või kahe keskmise suvikõrvitsa täitmiseks. Tõsta täidis kõrvitsapoolikutesse, raputa pinnale riivjuustu (või riivsaia ja riivjuustu segu) ning küpseta 200° juures 20 minutit.
Hakkliha-oatäidis:
300 g hakkliha
praadimisõli
kõrvitsasisu
4 küüslauguküünt
1 sibul
2 porgandit
1 sl peenestatud petersellilehti
1 sl peenestatud murulauku
1 purk valgeid konservube tomatis
soola
purustatud musta pipart
Pinnale:
1 dl riivjuustu
1 dl riivsaia
Kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis kuni punase värvuse kadumiseni, lisa siis tükeldatud kõrvitsasisu, peenestatud sibul ja riivitud porgand ning maitseroheline. Kalla juurde oakonserv ja lase 10 minutit tasakesi podiseda. Maitsesta.
Hakkliha-kodujuustutäidis:
0,5 kg hakkliha
kõrvitsasisu
4 küüslauguküünt
1 suur sibul
200 g kodujuustu
peotäis petersellilehti
ürdisoola
soola
purustatud musta pipart
Pinnale:
100 g riivjuustu
Hauta peenestatud kõrvitsasisu, sibul ja küüslauk õlis pehmeks, tõsta jahtuma. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kuni punase värvuse kadumiseni, jahuta. Sega kõik ained omavahel ja maitsesta.
Porru-kodujuustutäidis
1 sl õli
kõrvitsasisu
2 küüslauguküünt
1 porru
400 g kodujuustu
soola
0,25 tl purustatud musta pipart
1 tl basiilikut
Üleriputamiseks:
1 dl riivsaia
1 dl riivjuustu
Lõhesta porru hele osa ja loputa muld kihtide vahelt välja. Lõika väljaõõnestatud kõrvitsasisu tükikesteks ning prae koos peenestatud porru ja küüslauguga õlis pruuniks. Tõsta pliidilt ja sega ülejäänud ainetega.
Peekoni-sibula-tomatitäidis
1 pakk (u 170 g) suitsupeekonit
1 sl õli
kõrvitsasisu
1 sibul
4 tomatit
1 sl pitsamaitseainet
1 dl riivjuustu
1 tl purustatud musta pipart
Üleraputamiseks:
2 dl riivjuustu
Peenesta peekon ja pruunista õlis, lisa peenestatud sibul ja kõrvitsasisu ning kuumuta madalal kuumusel, kuni sibul muutub läbipaistvaks. Sega juurde tükeldatud tomatid, riivjuust ja maitseained.
Seene-tomati-sibulatäidis
2 sibulat
1 purk (185 g) tükeldatud šampinjone
2 sl õli
kõrvitsasisu
1 dl riivjuustu
1 tl purustatud musta pipart
1 tl soola
4 tomatit
Pinnale:
2 dl riivjuustu
Peenesta kõrvitsasisu ja sibul ning kuumuta õlis läbipaistvaks, lisa nõrutatud seenetükid, tükeldatud tomatid, riivjuust ja maitseained.
Suvikõrvitsa-riisiroog
2 dl pikateralist riisi
4 sl õli
2 sibulat
700 g suvikõrvitsat
2 muna
2 dl riivjuustu
2–3 sl vett
2 küüslauguküünt
2 sl hakitud petersellilehti
1 tl soola
jämedalt jahvatatud mustpipart
Keeda riisi 15 minutit, nõruta sõelal. Kuumuta peenestatud sibulat 2 sl õlis väga madalal kuumusel 15 minutit, väldi pruunistumist. Kalla riisi juurde. Viiluta suvikõrvits õhukeselt. Kuumuta suvikõrvitsat ülejäänud õlis keskmisel kuumusel 8–10 minutit, perioodiliselt segades. Kalla kaussi. Klopi munad lahti, lisa vesi, pool riivjuustust, küüslauk ja maitseained. Maitsesta ja lisa riisi hulka. Tõsta segu rasvaga määritud ahjuvormi, kata poole koguse suvikõrvitsaga. Ehita samuti ka teine kiht. Raputa pirukas riivjuustuga üle. Küpseta 200° juures 25–30 minutit, kuni pind on pruunistunud. Vormiroog maitseb hästi nii kuumalt kui toatemperatuurile jahtunult.
Suvikõrvitsapätsikesed
0,5 kg suvikõrvitsat
2 sl hakitud siledaid petersellilehti
2 sl peenestatud tilli
1 sibul
3 sl keedetud riisi
3 sl riivjuustu
2 muna
1,5 dl jahu
näputäis Cayenne'i pipart
soola
purustatud musta pipart
praadimisõli
Riivi suvikõrvits peeneks ja pigista kätega liigne vedelik välja. Sega kõik ained tainaks, maitsesta. Aja õli pannil kuumaks. Tõsta supilusikaga pannile 3–4 kuhjakest, suru need lamedateks pätsideks. Küpseta mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kui tainas ei püsi koos, võta abiks lusikatäis kartulijahult. Serveerimisel tõsta igale pätsile kuhjake külma paksu hapukoort, jogurtit või toorjuustu, lisaks serveeri leiba.
Suvikõrvitsarösti
2 väikest suvikõrvitsat
soola
2 munarebu
1 sl hapukoort
jämedalt jahvatatud mustpipart
soola
praadimisõli
Riivi koorimata suvikõrvitsad, pressi kogu vedelik välja. Sega juurde munarebud ja hapukoor ning maitseained. Aja õli keskmise suurusega teflonpannil kuumaks, kalla tainas pannile ja aja ühtlaselt laiali.
Küpseta madalal kuumusel 10 minutit. Kata rösti pannist veidi väiksema praetaldrikuga, panni tagurpidi keerates kummuta rösti taldrikule. Kalla pannile veidi uut õli, libista rösti uuesti pannile, küpsemata külg allpool. Küpseta jällegi 10 minutit madalal kuumusel, päris lõpu eel võid panni katta kaanega.
Serveeri kääridega sektoriteks lõigatud rösti lisandiks praetud vorsti või kala juurde või koos rukkileiva ja paari lusikatäie paksu hapukoorega omaette roana.