Krõbe verivorst valmib aeglaselt
Retseptid
18. detsember 2008, 20:51

Krõbe verivorst valmib aeglaselt

Detsembri lõpuks on kõik oma esimese verivorstiisu juba rahuldanud. Nüüd tuleb hakata mõtlema sellele, kuidas serveerida jõululaual vorste nii, et need pakuks uusi elamusi. Kui verivorstid olemas, tekib küsimus, kuidas saaks need korralikult läbiküpsenuks

Detsembri lõpuks on kõik oma esimese verivorstiisu juba rahuldanud. Nüüd tuleb hakata mõtlema sellele, kuidas serveerida jõululaual vorste nii, et need pakuks uusi elamusi.
Kui verivorstid koju toodud, tekib sageli küsimus, kuidas küll saaks need korralikult läbiküpsenuks ja krõbedaks. Selleks tuleb vorste praeahjus küpsetama asudes panna esmalt pannile veidi rasvainet, näiteks searasva või õli, samuti pisut vett auru tekkimiseks, ning asetada siis vorstid pannile. Vorste on oluline küpsetada madalal temperatuuril, 150-175 kraadi juures 20-30 minutit.
Heade verivorstide saamiseks läheb seega tarvis paras ports kannatust, aega ja õigeid töövõtteid. Aeglasel küpsetamisel muutubki vorstide nahk krõbedaks ning sisu kuumeneb ühtlaselt ja saab korralikult valmis.
Lauale leegitsevana
Kui verivorstide küpsetamiseks aega napib, ei tasuks nende söömist plaanidagi. Kiirustades loodetakse suupärase tulemuseni jõuda väheste minutitega ning pannakse vorstid liiga kuuma ahju. Suureks pettumuseks tuleb sealt pärast välja võtta aga seest toored, kuid pealt lõhkenud verivorstid.
Verivorstide koorik muutub veelgi krõbedamaks ja rooga on ka pidulikum serveerida, kui kasutada flambeerimist. Selleks tuleb vorstid kange alkoholiga üle valada ning lauale viies põlema süüdata.
Kui kodus pole praeahju, võib verivorste äärmisel juhul praadida ka praepannil. Kuid nagu ahjus, tuleb vorstide pannilgi küpsetamiseks aega varuda. Enne pannile panekut võib vorsti sisse kahvliga augud teha. Vorstid tuleb asetada leigele rasvainega kaetud praepannile ning küpsetada mõõdukal kuumusel. Kui panna vorstid kuumale pannile või kuumutada neid kõrgel temperatuuril, ei pea verivorsti nahk sellisele kuumusele vastu ning tulemuseks on pannitäis purunenud vorstisegu.
Lisanditega verikäkid
Lihtsam on verivorste siiski ahjus küpsetada, kuna seal küpsevad need ühtlasemalt. Verivorstide kõrvale sobib pakkuda hapukapsaid, pohlamoosi või kõrvitsasalatit, ka punapeedi salatit ja kartulit.
Teine verest valmistatud roog, mida jõululaual pakutakse veidi harvemini, on verikäkk.
Traditsioonilise, pannil praetud ja piimas või vahukoores hautatud verikäki kõrval tasub proovida läheneda sellele toidule tänapäevasemalt. Klassikalise verikäki lisandiks sobivad näiteks suurepäraselt õunad või Mozarella juust, hapukoore asemel võib kastme valmistada aga maitsestamata jogurti baasil.
Sel aastal võib poelettidelt lisaks klassikalistele verikäkkidele leida hulgaliselt lisanditega käkke, näiteks on müügil pohlamoosi ja juustu täidisega verikäkid.
Kuigi kõik Eesti lihatööstused valmistavad vähemalt kahte sorti verivorste, valis Kasu testimiseks siiski igalt tootjalt vaid ühed vorstid. Neid maitses ja hindas kümnepunktisüsteemis üheksa inimest. Testijatelt said eriti kiita väiksemat sorti vorstid, mis silmale nägusad vaadata ja suupärased süüa. Tõrelda said aga liiga suured ning vedela või kuiva sisuga vorstid. Verivorstidele juurde pakendatud eraldi peekoniviile peeti heaks lisandiks.
Üleküpsetatud verikäkk
300 g verikäkki
1 keskmise suurusega hapukam õun (võib asendada Mozarella juustuga)
200 g juustu
Lõika verikäkk poole sentimeetri paksusteks viiludeks ja prae kergelt mõlemalt poolt. Eemalda õunal südamik ja lõika õunast rattad. Lao verikäkiviilud õunaratastega vaheldumisi ahjuvormi ja pane peale juustuviilud. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit või seni, kuni juust on ühtlaselt sulanud. Serveeri punase peakapsa salatiga.

Punase peakapsa salat
400 g punast peakapsast
1 apelsin
piserdamiseks sidrunimahla
maitsestamiseks jahvatatud musta pipart, suhkrut, soola
Lõika kapsas ribadeks ja pane mõneks minutiks keevasse vette. Seejärel kalla kapsas sõelale ja vala külma veega üle. Tõsta nõrutatud kapsas kaussi ning maitsesta soola, suhkru, pipra ja sidrunimahlaga. Sega korralikult. Kõige lõpuks koori apelsin, tükelda ja lisa apelsinitükid salatile.

Marineeritud kõrvits
1 kg kõrvitsatükke
½ liitrit vett
150 g suhkrut
9-12 vürtsitera
6-9 nelki
veidi kaneelikoort
1-1½ sl 30%-list äädikat
Lõika pestud kõrvits pikuti osadeks, eemalda seemned ja neid ümbritsev pehme osa, koori. Lõika kõrvits kuubikuteks või kangideks ning pane purki. Valmista veest, suhkrust, vürtsiteradest, nelgist, kaneelikoorest ja äädikast marinaad. Vala kuum marinaad kõrvitsatükkidele, tõsta purgid kuumutamisnõusse, kus vee temperatuur on 70 kraadi. Kuumuta purke 80 kraadi juures 10-15 minutit. Lase purkidel korralikult maha jahtuda ning serveeri.
Artikkel ilmus 16.dets. 2005.a. Postimehe lisas "Kasu"