Hautatud pühadejänesFoto: Eigo Alvik
Ulukiliha retseptid
23. november 2012, 09:15

Hautatud pühadejänes

Käesolev jänes on saanud väärika kohtlemise osaliseks - pandud paari Vana Tallinna likööri, safrani, datlite ja muu heaga. Serveerida sobib seda nii kartulipüree, köögiviljade kui ka mu isikliku lemmiku, polentaga, mille lisanditevalik sõltub vaid fantaasialennust.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk (2.5 kg) Jänes
2 dl Liköör Vana Tallinn
1 punt Tüümian
3 spl Meresool
1 tk Sibul
4 küünt Küüslauk
10 tk Kappar
50 g Lehtpetersell
15 tk Dattel (kivideta)
5 niiti Safran
3 dl Vesi (kuum)
3 spl Punase veini äädikas
8 spl Oliiviõli
Peekon, hanerasv või pardirasv
SERVEERIMISEKS
Lehtpetersell

Valmistamine
1. Puhasta jänes kelmetest, eralda esimesed jalad, kõhuääred, tagumised jalad ja seejärel lõika lihanoa ja haamri abiga selgroogu mööda rümp sobivateks juppideks – 4 tükki on paras.
2. Hõõru liha üle soolaga, vala peale Vana Tallinn ja hakitud tüümian, kata kilega ja jäta toatemperatuurile pooleks kuni kaheks tunniks seisma.
1. Haki sibul, küüslauk, petersell, datlid ja kapparid.
2. Patsuta liha köögipaberiga kuivaks, prae kuumal pannil oliiviõlis kõik jänese tükid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Ära kiirusta, mida kuldsem on liha pind, seda rohkem saab hautis maitseid.
3. Jänese praadimise ajal vala kuum kraanivesi safraniniitidele ja jäta tõmbama.
4. Kuumuta ahjupotis 3 spl oliivõli, prae sibul klaasjaks, lisa küüslauk, kuumuta mõni minut ja lisa petersell, datlid ja kapparid, vala juurde 3 spl veiniäädikat ja redutseeri 2 kuni 3 minutit.
5. Pane potti liha, vala üle safraniveega, lase keema tõusta, keera kuumus madalamaks ja lase madalal tulel haududa, kuni liha kondi küljest lahti kukub. Selleks võib sõltuvalt lihast kuluda 1,5-6 tundi, kanal ja kodujänesel vähem, metsloomal kauem.
6. Söömise lihtsustamiseks võib  kõik liha kontidest eraldada, lisada tagasi kastmesse, raputada üle peterselliga ja serveerida näiteks keedetud tagliatellel.
7. Serveeri kuumalt näiteks puravikurisoto või -polentaga.