BriocheFoto: Eva Palu
Retseptid
19. august 2012, 21:00

Kuldne brioche

Prantsusmaalt, Normandiast pärit brioche’i küpsetamiseks sobib n-ö rasket sorti pärmitainas, mis sisaldab rohkelt võid ja mune. Seetõttu vajab tainas ja sai ise ka pikemat kerkimisaega. Mõnedes retseptides soovitatakse isegi kuni 3 tundi protsessil käia. Kuigi saiatainaga võrreldes on brioche"i tainas raske, pisut kleepuv ja vähe õhuline, maitseb sai ise pärast pikka ootamist ja vaatamist sulnilt.


Brioche´i puhul on esmatähtis tooraine kvaliteet ja valik. Lisaks kvaliteetsele pärmile mängib olulist rolli või. Selleks kasuta vähemalt 82%-lise rasvasisaldusega varianti. Jahudest vali kõvemapoolne – kui kauplusest leiad, osta Itaalia kõva pastajahu (tüüp 00). Pehmed saiajahud ei sobi hästi brioche’i tegmiseks. Sai võib kokku vajuda.
2. Brioche’i õnnestumisel on oluline teine kergitus, mis tagab küpsetise õhulisuse. Retseptis antud ajasoovituse asemel vaata, kas tainas on ikka kenasti kahekordseks kerkinud, sest kerkimise ulatus ja kiirus sõltub nii ruumi temperatuurist kui toorainetest. Vajadusel pikenda kergitamisperioodi.
3. Brioche maitseb parim ahjusoojalt. Säilita saia kilekoti sees, siis ei kuiva sai ära. Brioche´i  sobib süüa ka järgmisel päeval.

HEAD IDEED
* Brioche’i saab küpsetada erineva kujuga. Levinuim vorm keeksikujulise vormi kõrval on seda teha väikeste saiakestena (brioche à tête). See on saiake, mille peale vormitakse väike mummuke või pea.  Väikeste saiakeste küpetamiseks on isegi spetsiaalsed vormid, kuid nende puudumisel võid brioche’ikesed küpsetada ka muffinivormides. Muffinivormi kasutades jäta tainale piisavalt ruumi kerkimiseks - täida need kõige rohkem kui 1/3 ulatuses. Tainas kerkib kahekordseks ja paisub küpsetamise jooksul veelgi.
* Brioche’i taina põhja võid kasutada ka teiste pärmitainast küpsetiste tegemiseks. Näiteks kaneelisaiakeste tegemiseks. Saiakese sisse võid peita ka üllatuse – näiteks kuivatatud puuvilja.
* Millega brioche’i süüa? Kõige paremini maitseb see prantsuse köögiklassik ahjusoojalt, koos külma võiga. Sobib hästi moosi või šokolaadikreemiga või soolasest juustu, toorjuustu, seente ja pasteediga.
* Brioche maitseb hästi ka röstitult ja grillitult.

VAATA RETSEPTI SIIT
Brioche