Kukeseene-suvikõrvitsa pirukadFoto: Eva Palu
Retseptid
16. september 2012, 21:00

Muretaina-aabits 1. osa

Muretainal on palju liike. Põhiretsepti edasiarendused annavad küpsetajale palju lisavõimalusi nii magusate kui soolaste küpsetiste valmistamisel. Seekord on luubi all juustu ja hapukoorega muretainad, millest kummastki ka ühe küpsetise pakume.


Juust muudab muretaina eriliselt hõrguks ja krõbedaks. See tainas sobib eriti hästi just pirukapõhjadeks, sest põhi jääb üsna tugev. Veiniäädika tõttu on tulemus pisut kihiline ja meenutab pool-lehttainast. Rullides jälgi, et lased tainal pigem ise venida  ega venita seda jõuga – vastasel juhul kahaneb see soovitust mõnevõrra väiksemaks. Juustuks kasuta mõnd kõvemat, aga mitte väga pikantset või küpset juustu. Näiteks Valio punase pakendi Gouda on hea, küps Gouda mustas pakendis aga mitte. Kui tainast jääb üle, jäta see külmikusse kilekoti sisse järgmist pirukategu ootama. Tainas säilib umbes  2 nädalat.

Muretainas juustuga
Kukeseene-suvikõrvitsa pirukad

Hapukoorega muretainas valib väga kiirelt ja on vähese jahusisalduse tõttu suhteliselt õrn ja õhuline. Kuna see muretainas ei ole nii tugev, võib see liiga õhukeseks rullituna ahjus kergesti mureneda. Kui tainast jääb üle, jäta see külmikusse kilekoti sisse järgmist pirukategu ootama. Tainas säilib umbes 2 nädalat.

Muretainas hapukoorega
Kartulipirukas II

Loe lisaks:
Tainas ja tainatooted
Klassikaline muretainas