Kasutajate retseptid
10. september 2011, 10:38

Kaunis carbonara kabatšokk

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
eresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
6 keskmist rohelist ja kollast kabatšokki
500 g penne pastat
4 suurt munakollast
100 ml vahukoort
2 suurt peotäit värskelt riivitud parmesaniu v. muud kõvat juustu
oliiviõli
12 paksu viilu pancetta’t või läbikasvanud suitsupeekonit, samuti paksudes viiludes
väike kimp värsket tüümiani, lehed rebitud ja hakitud (kui suudad leida õitsvat tüümiani, hoia õied alles)
vabal valikul: mõned kabatšokiõied

Valmistamine
Kaunis carbonara kabatšokk 4 inimesele Carbonara on klassikaline pastasoust, mida valmistatakse koorest, peekonist ja parmesani juustust ja see on suisa ülimaitsev. Püüa hankida parimaid võimalikke tooraineid, kuna see on just see, mis aitab teha toidu hämmastavalt heaks. Mina näiteks kasutan õitsvat kirjut tüümiani, aga tavaline tüümian kõlbab ka väga hästi. Mis puudutab pasta sorti, siis carbonarat võib serveerida spaghetti või linguine’ga, aga itaalia memmed (kellega ma ei vaidle!) on mulle rääkinud, et algupärane sort on penne (lühikesed soonilised makaronid), nii et selle retsepti jaoks ma kasutan just neid. Enne alustamist on tähtis hankida väga suur pann või kõrgete külgedega küpsetusalus, et pastat saaks hästi segada. Meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart 6 keskmist rohelist ja kollast kabatšokki 500 g penne pastat 4 suurt munakollast 100 ml vahukoort 2 suurt peotäit värskelt riivitud parmesani juustu oliiviõli 12 paksu viilu pancetta’t või läbikasvanud suitsupeekonit, samuti paksudes viiludes väike kimp värsket tüümiani, lehed rebitud ja hakitud (kui suudad leida õitsvat tüümiani, hoia õied alles) vabal valikul: mõned kabatšokiõied Pane keema suur potitäis soolaga maitsestatud vett. Lõika kabatšokid pooleks ja suuremad pikuti veerandikkudeks. Seesmised kohevad osad lõika välja ja tükelda kabatšokid põigiti umbes penne-suurusteks ja –sarnasteks tükkideks. Väiksemad kabatšokid võib lihtsalt väikesteks tükkideks lõigata. Nüüd peaks vesi juba keema, nii et vala penne potti ja keeda vastavalt pakil olevale juhendile. Carbonara koorekastme tegemiseks pane kaussi munakollased, lisa vahukoor ja pool parmesanist ja sega kahvliga läbi. Maitsesta kergelt ja pane praegu kõrvale. Aja suur praepann kuumaks (35-sentimeetrine sobib alustuseks küll – selline peaks igas köögis olemas olema), vala sinna paras kogus oliiviõli ja prae pancettat või peekonit seni, kui see muutub pruuniks ja krõbedaks. Lisa kabatšokilõigud ja kaks suuremat näpuotsatäit musta pipart – mitte ainult maitsestamiseks, vaid ka teatava teravuse andmiseks. Puista lisaks tüümianilehed, sega kõik läbi, nii et kabatšokilõigud saaks imehea peekonimaitselise õliga üleni kokku, ning küpseta senikaua, kui need hakkavad kergelt kuldseks muutuma ja on veidi pehmemaks läinud. Väga oluline on teha järgmine osa õigesti, vastasel korral võib lõpuks välja tulla ärarikutud Carbonara. Tegutsema peab kiiresti. Kui pasta on valmis, kurna see ära, jättes veidi keeduvett alles. Pane pasta kiiresti pannile koos kabatšokkide, peekoni ja maitsetaimedega, lisa kulbitäis alleshoitud keeduvett ja koorekaste. Sega kiiresti läbi. (Ei mingit küpsetamist enam, muidu saad munadest munapudru.) Kutsu kõik laua äärde, valmis kohe sööma hakkama. Samal ajal, kui sa pannil pastat ja kastet segi raputad, lisa ülejäänud parmesan ja vajaduse korral veel veidi keeduvett, et saada siidine ja särav kaste. Maitsestamiseks proovi kiiresti. Kui sul õnnestus kabatšokiõisi saada, rebi need kõige peale. Serveeri ja söö kohe, sest kaste võib kauaks seisma jäädes paksuks ja raskeks minna.