Kasutajate retseptid
13. aprill 2011, 12:12

Juustune salsa jalapenodega

Kogus: kahele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
50 - 100g kõvema tekstuuriga tugevamaitselist juustu (näiteks Gouda)
1 suur lihatomat
3-4 keskmist küünt küüslauku
1 suurem sibul (salatisibul)
300g purk marineeritud jalapenoviile
400g purk purustatud tomatit
4 spl oliiviõli
1 tl jahvatatud paprikat
soola
pipart
basiilikut
oreganot

Valmistamine
Kõigepealt tutvustuseks siis nii palju, et ürdid on vaba valik ning need võib vabalt asendada maitseõliga, kus ürdisegud juba sees on. Valmistamine on lihtne ja portsjonite arv oleneb suuresti millega ja kuidas seda kasutada. Esiteks võta kauss, milles oleks asju lihtne segada. Ise kasutasin 1.5 liitrist. Vala kausi põhja õli ja ürdid (või ürdiõli) ja sega nii, et oleks ühtlane segu. Basiilikut ja oreganot võib panna palju tahad kuid ärge õlist päris pastat kah tehke. Järgmisekd tuleks hakkida juust, tomat ja sibul kuubikuteks. Kuna salsa on tuntud oma tükilisuse poolest, siis pole siin otseselt vahet kui suurte kuubikutega tegemist on, kuigi üle cm suuruste kuubikutega ei pruugi igal suutäiel maitse nii ühtlane olla. Hakitud ained tuleks lisada ükshaaval kaussi, iga kord nad õliga läbi segades. Sedasi vähendate oluliselt toidu valmimise ooteaega, kuna õli saab imenduda vaikselt juba erinevatesse ainetesse. Nüüd tuleks lisada küüslauk, mida võib küll purustada pressiga, kuid parema tulemuse saab, kui hakite küüned noaga võimalikult peenikeseks. Seejärel tuleks hakkida Jalapenod. Ise tegin terve purgi, sest vürtsikust armastan väga. Samas võib siin vastavalt oma maitsele varieerida. Kindlasti tuleks Jalapenod hakkida võimalikult väikeseks, sest siis on maitse ühtlasem. Lõpuks tuleks segule lisada vastavalt maitse järgi kas terve või pool purki purustatud tomatit ning seejärel maitsestada paprika, soola ja pipraga vastavalt vajadusele. Peale kogu kraami korralikku läbisegamist, võiks kaetud kausi asetada tunnikeseks külmkappi. Serveerimise variante on mitmeid. Külmalt sobib salatine peaaegu iga liharoa juurde, ning samuti hommikul röstsaiale. Samas võib teda ka lisada pruunistatud hakklihale või lihalõikudele, ajada kuumaks (kuid mitte keema) ning serveerida kas tortilla vahel wrapina, või siis kastmena riisile, pastale või miks mitte ka kartulile.