Kasutajate retseptid
4. märts 2011, 09:32

Porgandi-õuna leib

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
* 3 klaasi jahu (võib panna pooleks speltaga)
* 1,5 klaasi suhkrut (võib vähem panna)
* 2 spl kaneeli
* 1/2 tl ingverit või muskaatpähklit
* 1/2 tl jahvatatud nelki
* 1 tl soodat (+ paar tilka sidrunimahla)
* 1 tl küpsetuspulbrit
* 1 tl meresoola
* 3 muna vahustada
* 1 klaas taimeõli
* 1,5 klaasi riivitud porgandit (või mahlapressimise jääke)
* 1 klaas riivitud õuna (või õunakoori või apelsini, ananassi vms jääke)
* 2 spl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut või 1 spl Vana Tallinnat
* 0,5-1 klaas hakitud pähkleid (parimad on kreeka, pistaatsia või pekani pähklid)
* võid lisada peotäie rosinaid või kuivatatud marju

Valmistamine
Sega suures kausis kõik kuivained omavahel, teises kausis vahusta munad suhkruga, sega vahustades hulka õli, seejärel riivmass ja jagusegu. Pähklid lisa kõige lõpus. Kui tainas liiga kuiv, võid lisada õunamaha või piima. Ta peab olema puulusikaga segatav paks tainas. Tõsta määritud leivavormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes tund. Võid küpsust proovida tikuga. Jahuta, kaunista pähklipuru ja tuhksukruga. Naudi võiga, meega või lihtsalt klaasi piima või teega.