Kasutajate retseptid
10. oktoober 2010, 10:51

Angervaksa siirup (Älgörtsdricka)

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
20 kobarat angervaksa õisi
1,5 liitrit vett
2 kg suhkrut
2 sidrunit
25 g sidrunhapet

Valmistamine
See on põhjamaine jook Rootsi Lapimaa metsadest, eriti kasutatakse seda Västerbottenis toidu kõrvale, aga ka lisandina mitmetes alkohoolsetes ja alkoholivabades kokteilides. Varasematel aegadel on kasutatud angervaksa seal lisandina ka õlles. Jook on aromaatne ja õline, väga omapärase maitsega.
Angervaks on üsna tavaline taim ka Eestimaal, kasvukohtadeks niiskemad alad veekogude läheduses. Põhiline õitseaeg on augustis, aga vähemal määral leidub ka hiljem. Kuna angervaks sisaldab salitsüülhapet, on sellel aspiriinile omased raviomadused (alandab palavikku). Angervaksa kasutatakse rahvameditsiinis külmetushaiguste, peavalu ja liigesevalude korral, samuti närvilisuse ja südamerütmihäirete korral.
Valmistamine
Pese õisikud. Riivi sidrunikoor ja pressi sidrunid. Aja vesi koos suhkruga keema ja lisa õied, sidrunikoore tükid ja sidrunimahl. Sega sooja vee hulka sidrunhapet ja lisa see segule. Lase segul jahtuda ning hoia jahedas 5 päeva. Kurna siirup ja pane pudelitesse. Säilita jahedas või külmutatult. Soovitatav on veega lahjendada 1:9. Retsept on isiklikult järgi proovitud. Seistes muutus siirupi maitse veelgi paremaks, lastele maitseb see ka väga.