BaklavaFoto: Eva Palu
Küpsetised
10. september 2012, 04:56

Baklava ehk õhuline pähklikook

Araabia maadest pärit rohkelt pähkleid sisaldav magus ja kleepuv kook on tõeline maiasmokkade lemmik.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
300 g Filotainas
130 g Või
SIIRUP
200 g Suhkur
2 dl Vesi
1 jupp Kaneelikoor
TÄIDIS
250 g Pistaatsiapähkel (soolata)
150 g Mandlid
1 tl Kardemon (jahvatatud)
100 g Suhkur

Valmistamine
1. Tõsta külmutatud filotainas külmkappi sulama 24 tundi enne baklava tegema hakkamist. Tunnike enne tegutsemist tõsta see toatemperatuurile, ent pakendit ära veel ava.
2. Valmista sel ajal hoopis siirup. Pane suhkur, vesi ja kaneelikoor potti ning kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Keeda 10 minutit madalal kuumusel ja jäta siirup jahtuma.
3. Purusta pooled pähklitest ja mandlitest köögikombainis peeneks seguks. Ülejäänud pähklid ja mandlid haki noaga hästi peeneks. Sega juurde suhkur ja kardemon.
4. Sulata või. Pane valmis pintsel.
5. Ava filotaina pakend ja lõika 24x24 cm suuruse ahjuvormi jaoks sobivad tükid (või sinu ahjuvormi jaoks sobivad tükid). Edasi tegutse kiirelt, sest filotainas kuivab kiiresti. Aseta ahjuvormi põhjale leht filotainast ja määri see sulavõiga. Tõsta selle peale teine kiht tainast ja nii edasi, kuni saad kokku kuus kihti. Raputa selle peale 1/3 pähklisegu ja nirista peale 3-4 spl siirupit. Selle peale aseta taas 6 kihti filotainast, mis on võiga kihiti. Jätka, kuni saad kolm kihti pähklisegu ja neli kihti filotainast kihte sh pealmine kiht on 6-kihiline filotaina kiht. Määri ahjuminev kook pealt võiga.
6. Lõika noaga diagonaalis koogist parajad tükid. Pärast küpsemist on neid raskem lõigata.
Küpseta baklavat alguses 200-kraadises ahjus 10 minutit ja edasi 160-kraadises ahjus 1 tund. Nirista peale ülejäänud siirup. Jäta baklava esialgu vormi paariks tunniks jahtuma.
Säilita õhukindlas karbis.
SOOVITUS:
* Ilma soolata pistaatsiapähkleid leiab turgudelt kuivatatud puuviljade-pähklite letist.
* Pistaatsiapähkli-mandlisegu võib asendada ka sarapuu- või Kreeka pähklitega.