Ploomidega Tarte-TatinFoto: Jaan Heinmaa
Prantsuse köök
3. september 2012, 05:00

Ploomidega tarte Tatin

Õdedelt Tatinidelt pärinev tagurpidikook karamelliste puuviljadega on ülikuulus. Koogi küpsetamiseks on hea spetsiaalne keraamiline vorm, milles saab suhkrut karamellistada ja hiljem koogi valmis küpsetada. Kui sellist pole, võid karamelli ka potis või pannil kuumutada ja siis vormi valada.

Koostisosad
2 tk Muna
125 g Või
3.5 dl Nisujahu
3 tl Suhkur
Sool (näpuotsaga)
TÄIDIS
10 - 12 tk Ploom (suured)
75 g Või
Fariinsuhkur või
1.5 dl Demerara suhkur
4 - 5 spl Liköör Vana Tallinn
100 g Martsipan
Vanillijäätis või
Vanillikaste (serveerimiseks)

Valmistamine
1. Taina valmistamiseks näpi külm või, jahu, suhkur ja sool segi. Lisa munad, sega tainaks ja suru palliks kokku. Mässi toidukilesse ja pane pooleks tunniks külma.
2. Täidise tarvis sulata pliidil vormis (või potis-pannil) või, lisa suhkur ja liköör. Kuumuta väiksel tulel, kuni suhkur on sulanud. Jätka kuumutamist, kuni suhkur karamellistub. (Kui teed seda potis-pannil, vala segu kiiresti vormi.)
3. Poolita ploomid ja eemalda kivid. Tõsta ploomipoolikud vormi, lõikepool üleval. Pane iga ploomipooliku õõnsusse viil martsipani. Kuumuta pliidil 4–5 minutit ehk kuni ploomid pehmenevad. Lase 10 minutit jahtuda. Võid ploome ka 225kraadises ahjus küpsetada 10–12 minutit.
4. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks kettaks, mis on 3 cm laiem kui vorm. Tõsta tainas vormi, suru ääred vormi ja ploomide vahele. Küpseta 225kraadises ahjus 15–20 minutit või kuni tainas on helepruun ja küps. Võta vorm ahjust, lase 10 minutit jahtuda ja kummuta kook alusele. Serveeri soojalt vanillikastme või -jäätisega.
Kogus 10 lõiku.
SOOVITUS:
VANILLIKASTME RETSEPTI VAATA SIIT