Õuna-rosinakook astelpajukastmegaFoto: Siim Vahur
Küpsetised
13. august 2012, 06:35

Õuna-rosinakook astelpajukastmega

Esimesed küpsed punapalgeis õunad pudenesid puult juba juuli lõpus. Augustis hakkavad aga ridamisi valmima sügiseõunad. Mis kõlaks veel paremini, kui üks lihtne õunakook rosinate ning kirka astelpajukastmega. Krooniks pisike vanillijäätise pallike!

Koostisosad
1 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 dl Riisijahu
1 tl Kaneel (jahvatatud)
Vürtsid (maitse järgi, näiteks kardemon jne)
3 tk Õun (suur)
Sidrunimahl
1.5 dl Rosinad
Hele rumm
4 tk Muna
1.5 dl Suhkur
100 g Või (sulalatud)
SERVEERIMISEKS
Vanillijäätis
Astelpajukaste

Valmistamine
1. Vala rosinatele parasjagu rummi ning jäta vähemalt pooleks tunniks likku. Sega kuivained omavahel. Peale kaneeli võid lisada ka jahvatatud ingverit, kardemoni, tšillit, koriandrit või jahvatatud vürtsisegu. Puhasta õunad südamikest ning viiluta. Pigista neile pisut sidrunimahla, et nad pruunikaks ei muutuks.
2. Klopi munad suhkruga heledaks vahuks ja sõelu järk-järgult juurde kuivained. Lisa sulatatud või ja kõige viimasena sega hulka rummis paisunud rosinad. Vala tainas 20–24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpseta 180 ºC ahjus ~30 minutit. Kui soovid kõrgemat kooki, siis kasuta pisemat vormi, ja kui õhemat, siis suuremat. Vastavalt sellele reguleeri ka küpsemisminuteid.
3. Serveeri külma astelpajukastme ning palli vanillijäätisega.
Kogus 8 lõiku.

Vaata astelpaju kastme valmistamist siit!