Bambuskorvis aurutatud kalaFoto: Eigo Alvik
Kalatoitude retseptid
6. august 2012, 07:15

Bambuskorvis aurutatud lest

Avastus, et ka kodumaist kala saab niiviisi küpsetada, paneb tahtma, et oleks vaid meie kalaletid rohkem toorainet täis, sööks vist iga päev nii.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
6 tk Lest (roogitud)
2 tk Laim
Murulauk
6 tk Valge peakapsa leht või
6 lehte Küpsetuspaber
Sool
Must pipar
ÜRDIÕLI
1 peotäis Maitseürdid (salvei, tüümian, basiilik, estragon, majoraan, murulauk jne)
2 küünt Küüslauk
0.5 tk Tšilli (punane)
1 dl Oliiviõli
SOJAKASTE
3 küünt Küüslauk
1 cm jupp Ingver
4 spl Rapsiõli
2 spl Sojakaste

Valmistamine
Lõika kalapead, saba ja uimed ning puhasta kala sisikonna jäänustest, kuna kalasse jääv veri muudab selle mõruks. Hõõru lest üle soola ja pipraga, aseta küpsetuspaberiga kaetud aurutile, laota peale laimiviilud ja hakitud murulauk. Aja potis või vokkimispannil vesi keema, aseta sellele üksteise otsa laotud restid ja auruta 10-15min sõltuvalt kala suurusest. Serveeri kala koos ürdiõli või sojakastmega.
Ürdiõli valmistamiseks haki ürdid, küüslauk ja tšilli peeneks, sega oliivõliga. Serveerimiseks aseta kala taldrikule, eemalda lesta pealmine tume nahk, tilguta fileele lusikaga 2-3 tl ürdiõli, jahvatatud soola ja pipart ning asu kiiresti nautima, kala jahtub kiiresti. Soovi korral võid peale pigistada laimi või sidrunit.
Sojakastme valmistamiseks viiluta küüslauk ja haki ingver, prae kuumas õlis, kuni küüslauk muutub krõbedaks, aga pole veel jõudnud kõrbeda. NB! Krõbeda kihi tekkimise ja kõrbemise vahel on vaid mõni hetk. Seega, kui lauk tundub valmis, tegutse kiiresti. Lisa pannile 2 spl sojakastet ja vala segu kohe aurutatud kalale.