Küpsetamata magustoidud

Bubert mustikakisselliga 

Raili Mikk, 29. mai 2012, 11:06
Bubert mustikakisselligaFoto: Meel Küttim
Mannapuder on üks tavalisemaid hommikusööke. Hea sile, nagu see mulle lapsena tundus. Tema lähedalt sugulane bubert oli pisut pidulikum ja seda pakuti magustoiduks. Omakorjatud mustikatest kissell oli sinna juurde kohustuslik. Nagu enamik vanaaegseid roogi, on ka bubert geniaalne oma lihtsuses ja seljatab maitse poolest nii mõnegi tänapäevase peene magusroa.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
0.5 l Piim
2 spl Manna
3 tk Muna
3 spl Suhkur
0.5 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
KISSELL
400 g Mustikas (sobib ka külmutatud)
1 l Vesi
1.5 dl Suhkur
Kaneel (jahvatatud)
0.5 dl Vesi
1.5 - 2 spl (kuhjata) Maisitärklis

Valmistamine
Aja piim keema, nõrista sisse manna ja lase paisuda. Sega lusikaga pidevalt. Vahusta munarebud suhkruga, lisa veidi keeva putru, et segu soojeneks, ja kalla kõik pudru hulka. Kuumuta paksenemiseni. Mikserda munavalged kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult pudru hulka. Lase jahtuda.
Kalla vesi potti ja lisa marjad keevasse vette. Keeda tasasel kuumusel 5 minutit. Lisa suhkur ja kaneel ning keeda veel 5 minutit. Kõige lõpuks sega juurde 0,5 dl vähese veega segatud tärklis ning lase korraks keema tõusta. Puista kissellile veidi suhkrut, siis ei tule jahtudes nahka peale. Bubert pikemaks säilitamiseks ei sobi, aga vaevalt et seda kunagi järele jääbki.