Küülikupada seentegaFoto: Jaan Heinmaa
Eesti köök
21. mai 2012, 13:04

Küülikupada seentega

Küülikupada tasub teha nädalalõpul, kuna see haudub ahjus mitu tundi. Roog tuleb väga maitsev malmpotis või Römertopfi savipajas küpsedes. Serveeri seda kartulipudru ja roheliste keedetud ubadega.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1.2 kg Küülik
3 tk Sibul
3 tk Porgand (suur)
200 g Seened (šampinjonid või metsaseened)
2 - 3 küünt Küüslauk
1.5 dl Pärlsibul
3.5 - 4 dl Punane vein
2 spl Ulukifond (või väga kange puljong)
2 lehte Loorber
5 tk Nelk
Sool
Must pipar
Või

Valmistamine
Kui kasutad Römertopfi savipada, lase see eelmisel õhtul või vähemalt paar tundi varem vett täis. Lõika küülik tükkideks ja pruunista pannil võis. Maitsesta vähese soola-pipraga. Tõsta liha malmpatta või niiskesse savipatta. Pane sinna ka sibulasektorid ning suuremateks tükkideks lõigatud porgandid (nt lõika porgand pikuti pooleks ja siis 5–6 cm pikkusteks juppideks). Lisa seened, küüslauk, pärlsibulad ja maitseained. Kalla juurde punavein ja fond. Pane pada 120kraadisesse ahju ning lase roal haududa, kuni liha lööb luude küljest lahti (2–3 tundi). Kui sul on kiire, hauta küülikut suuremal kuumusel, näiteks 180° juures valmib roog 1–1,5 tunniga.