Taipärane salat kanagaFoto: Eigo Alvik
Linnuliha retseptid
7. mai 2012, 04:51

Taipärane salat kanaga (1)

Maitsenüanssidest pakatava salatiga toome päikese välja ka kõige sombusemal kevadpäeval. Sobib hästi esimesi grillipidusid kaunistama. Salati koguseid saab varieerida: kahele jagub siit mõnusaks õhtusöögiks, neljale eelroaks või lisandiks.

Kogus: kahele
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
200 g Salatisegu (lollo rosso, radicchio, oblikad, lehtsalat jne)
2 tk Kanafilee
2 spl Õli (praadimiseks)
1 tk Mango või
1 väike purk Mangokonserv
1 tk Kurk (pikk)
2 tk Šalottsibul või
1 tk Punane sibul
1 peotäis Maapähkel (kooritud)
1 peotäis Roheline sibul (valge osa)
1 peotäis Tai basiilik
1 peotäis Koriander (lehed)
TAIPÄRANE KASTE
0.5 cm jupp Ingver
1 küüs Küüslauk
Koriander (varred)
1 väike jupp Tšilli
3 spl Kalakaste (Tai)
2 tl Pruun suhkur
1.5 - 2 tk Laim (värskelt pressitud mahl)
Vesi (vajadusel)

Valmistamine
1. Taipärase salati võlud on peidus selle kastmes. Selleks koori ingver ja küüslauk, haki need hästi peeneks, puhasta tšilli seemnetest ja tükelda samuti tillukesteks tükkideks. Haki koriandrivarred. Nüüd aseta ettevalmistatud ingver, küüslauk ja tšilli uhmrisse ja uhmerda kõik hakitud ained ühtlaseks pastaks. Vala keeratava kaanega purki suhkur, kalakaste ja laimimahl, lisa uhmri sisu ja raputa korralikult kogu segu läbi. Parima tulemuse saavutamiseks jäta kaste natukeseks külmkappi seisma.2. Salati jaoks rösti kuival pannil maapähklid, kuni tekib ilus kuldpruun pealispind. Pane väikesesse kilekotti ja mulju lihahaamri või pudrunuia või purgipõhja või tainarulliga puruks.Grilli toasoe kana kuumal grillimispannil või grillil mõlemalt poolt pruuniks, pintselda üle tšillikastmega. Sõltuvalt filee paksusest kulub selleks kummaltki poolt umbes 5-6 minutit. Kana peaks olema toasoe, sest külm liha pannil hakkab praadimise asemel hoopis hauduma. Lase kanal lõikelaual 10 minutit rahuneda, et mahlad välja ei jookseks ja tükelda see alles siis suuremateks ribadeks.3. Pese ja kuivata salatisegu, aseta kaussi või taldrikutele.4. Viiluta kurk juurviljanoaga õhukesteks liistudeks ja lõika mango kuubikuteks.5. Haki rohelise sibula valge osa, rebi koriander ja basiilik väiksemateks tükkideks.6. Säti salatisegu peale kurk, mango, roheline sibul, koriander, basiilik ja viiludeks lõigatud kanafilee, puista üle purustatud maapähklitega.NIPP:Kui teed salati suurde kaussi, vala kaste peale ja tõsta salatilusikatega läbi, et kõik ühtlaselt seguneks. Taldrikutel serveerimise puhul nirista kaste salatile ja asu nautima.SOOVITUSED SALATI VARIATSIOONIDEKS:1. Tõhusama kõhutäie saamiseks võib salatilehed asendada riisinuudlitega. Eriti hästi sobivad peenikesed niitnuudlid. Vala neile vaid keev vesi peale, jäta mõneks minutiks seisma, kurna ja vala külma veega üle.2. Mango asemel võib kasutada fileeritud apelsini või greipi. Samuti võib kasutada meelepäraseid köögi-ja juurvilju: ribastatud porgand või pastinaak annavad erinevaid aroome ja maitseid, kes armastab varssellerit, paprikat, tomatit, lisagu neid.3. Kana asemel sobib kasutada taist veiseliha, pardi rinnafileed, krevette või miks mitte kasutada ära seapraest järgi jäänud lõike. Sellisel juhul tasub soojendatud lihalõike marineerida väheses kastmes, et anda salatile ühtlast maitset. Salatit lisandiks kasutades võib liha hoopistükis ka ära jätta.4. Vähem vürtsika kastme saamiseks võib ära jätta ingveri-küüslaugu-tšillisegu ja rikastada maitset vaid hakitud koriandrilehtedega, mis oma erilise aroomiga selle fänne võlub. Kes soola koguseid väga täpselt jälgib, võib kalakastet veega lahjendada. 5. Kui kastet peaks üle jääma, saab seda kasutada liha või kala marineerimiseks. Selleks lisa sellele paar supilusikatäit õli ja raputa läbi.