Pikk HermannFoto: Eva Palu
Küpsetised
22. veebruar 2012, 07:30

Pikk Hermann

Toompea linnuse edelatorn suure koogiküpsetaja pilgu läbi ehk lugu sellest, kuidas vabariigi aastapäeval suu magusaks saab.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
225 g Või 82%-line
1.5 dl Suhkur
225 g Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
1 spl Piim
4 tk Muna
2 tl Kakaopulber
TÄIDIS
500 g Mascarpone
3 dl Rõõsk koor 35%-line
1 dl Suhkur
400 g Mustikas või põldmari (külmutatud)
4 spl Mustsõstramoos
4 tl Mustsõstravein Põltsamaa Tõmmu (magus)
KATE
200 g Piimašokolaad
200 g Põldmari (külmutatud)

Valmistamine
1. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kreemiseks massiks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, sega segu korralikult peale iga muna lisamist. Sega sisse küpsetuspulbriga segatud jahu ja piim. Jahusegu sega sisse ettevaatlikult ja töötle tainast nii vähe kui võimalik. 2. Jaga tainas kaheks ja lisa ühele osale 2 tl kakaopulbrit, sega. Küpseta kaks koogipõhja (hele ja tume) eraldi 20 cm-ste läbimõõduga vormides 180-kraadi juures 20-25 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Tõsta koogipõhjad ahjust ja jahuta täielikult. Need võid juba eelmisel päeval valmis küpsetada.3. Täidiseks vahusta mascarpone kreemiseks ja õhuliseks massiks. Teises kausis vahusta vahukoor suhkruga tugevaks massiks. Sega see mascarponega ja viimasena lisa täidisele külmutatud marjad. Värvi poolest sobivad kõige paremini mustikad ja põldmarjad. Aseta koogikattele mõeldud põldmarjad sulama.4. Lõika mõlemad koogipõhjad keskelt pooleks nii, et saad kokku neli biskviidist koogikihti. Tõsta serveerimisalusele tume biskviidiratas, nirista sellele ühtlaselt 1 tl veini ja määri peale 1 spl mustasõstramoosi. Kata tordikiht heldelt ja paksult mascarpone-kreemiga. Täidise kiht olgu umbes sama paks kui biskviit. Tõsta peale hele kiht ja korda kihtide immutamist, täidise lisamist kuni ülemise kihini välja.  5. Valmista tordile ümber paberist vöö. Selleks mõõda ära koogi väline läbimõõt. See peaks olema umbes 60 cm ja kõrgus umbes 11 cm. Võta küpsetuspaber ja jooni sellele sama pikk riba, kui on koogi väline läbimõõt ja mille kõrgus on sama mis koogil, antud koogi puhul 11 cm, pluss veel 1 cm. Nüüd sulata šokolaad vesivannil, nirista küpsetuspaberile ja määri õhukese ühtlase kihina laiali vastavalt piirjoontele. Lõika küpsetuspaberi alumine pikem serv šokolaadi vahetust lähedusest sirgeks nii, et küpsetuspaber lõpeb šokolaadiga. Võta paber kätte ja aseta see koogi välisserva ümber nii, et šokolaadine pool jääb koogi poole ja küpsetuspaber väljapoole. Pane 20 minutiks külmkappi. 6. Nüüd eemalda šokolaadi küljest ettevaatlikult küpsetuspaber ja tõsta koogile kaunistuseks sulanud marjad. Hoia kooki serveerimiseni külmkapis. Kogus 10 tükki.