LehttainasFoto: Eva Palu
Taimetoidu retseptid
14. veebruar 2012, 06:33

Lehttainas

Lehttaina puhul mängivad suurt rolli kvaliteetsed toorained ja kannatlikkus taina mitmekordsel rullimisel. See-eest tänavad sind sööjad hõrgult krõbedate pirukate ja kookide eest. Antud kogustest saab 700 g tainast.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
300 g Või 82%-line
300 g Nisujahu
0.5 tl Sool
1 tl Äädikas
140 ml Vesi (jääkülm)

Valmistamine
1. Pane jahu ja sool kaussi ning sega läbi. Lõika 50g külmkapikülma võid väikesteks kuubikuteks ning lisa jahu sisse. Näpi võitükid jahu sisse, kuni segu on muutunud pudiseks. Nirista sisse äädika-vee segu ja sega käte vahel kiirelt ühtlaseks. Moodusta ühtlane tainas ja vormi palliks. Lõika tainapalli peale noaga sügav rist, kata kilega ja pane külmkappi 20 minutiks ootele.
2. Võta ülejäänud või külmkapist ja lase sel 10 minutit toasoojas seista. Või peaks olema pisut pehme, et seda saaks töödelda, aga kindlasti ei tohiks või sulada. Kata või pealt ja alt küpsetuspaberiga ning hakka seda tugeva tainarulliga „töötlema“, võid rulliga pealt tampides, et see muutuks umbes poole võrra õhemaks. Tambi seda nii palju, et moodustuks 13x13 cm suurune ruut. Pane või tagasi külmkappi ja võta külmikust tainapall.
3. Rulli tainapalli jahusel pinnal neljas suunas, nii et moodustub 4-osaline nö õisik, millel on ca 13x13 cm suurune ruudukujuline paksem keskkoht. Võta külmkapist või, patsuta see alt ja pealt jahuseks ning aseta taina keskele. Kata või kinni „kroonlehti“ või peale tõstes. Kui või kusagilt nurgast välja piilub, näpi see korralikult tainaga kinni.
4. Keera tainas pahupidi ja rulli saadud ruut 55x20cm suuruseks tükiks. Tee seda hästi ettevaatlikult, kuid kindlakäeliselt, olles otstes pisut õrnem. Äkilisi liigutusi tehes võib või hakata välja pressima. Kui nii juhtub, paranda lekkiv koht jahuga üle raputades. Kui ristkülik on saavutatud, jaga see mõttes kolmeks ja voldi kokku nagu ärikiri: kõigepealt tõsta keskele kokku 1/3 vasakust servast ja seejärel 1/3 paremast nii, et tekib kolmekordne kiht. Pressi tainarulli abiga servakohad pehmelt kokku. Sellega on tehtud esimene lahtirullimise-voltimise kord (kokku on vaja teha 6 korda).
5. Keera tainas pahupidi ja keera tainast ¼ võrra kellaosuti liikumise suunas (kui murdekoht oli enne all, peaks see nüüd olema vasakul). Rulli tainas taas 55x20 cm-se suuruseks tükiks ja voldi see kokku nii nagu esimesel korral.
6. Teise rullimiskorra lõppedes mässi tainas kilesse ja pane 10 minutiks sügavkülma + 5 minutiks tavalisse külmikusse. Korda sama protseduuri veel neli korda . Kokku pead tegema 6 lahtirullimise-voltimise korda. Nüüd on tainas pirukate küpsetamiseks valmis.