Skandinaavia köök

Taani pidusai Brunsviger 

Ivika Türkson, 13. veebruar 2012, 06:34
Taani pidusai BrunsvigerFoto: Jaan Heinmaa
Brunsviger’it võib peolaual edukalt pakkuda traditsioonilise kringli või stritsli asemel. Seltskondliku mänguna võib külalistel paluda saia taanikeelset nime kiiresti ja täpselt korrata.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min
10 minut + 45 minutit kerkimiseks + 25–30 minutit ahjus

Koostisosad
50 g Presspärm
2.5 dl Piim
2 tk Muna
9 dl Nisujahu
2 spl Suhkur
0.5 tl Sool
75 g Või (sulatatud)
KATE
150 g Fariinsuhkur
150 g Või

Valmistamine
Soojenda piim. Lahusta pärm piimas ja lisa lahtiklopitud munad. Sega hulka soola ja suhkruga ühendatud jahu. Lisa sulatatud või. Sõtku seni, kuni tainas lööb käte küljest lahti. Jäta 30 minutiks kerkima. Kata sügavam ahjuvorm (nt 40 x 24 cm) küpsetuspaberiga. Pane tainas vormi, suru õliste kätega laiali ja lase 15 minutit kerkida. Valmista samal ajal kate. Selleks pane potti või ja fariinsuhkur. Kuumuta, kuni segu muutub ühtlaseks, kuid ära keeda. Suru kerkinud tainasse kätega vaod ja augud ning kalla leige suhkrusegu nende sisse. Küpseta 200kraadises ahjus 25–30 minutit.Kogus 6- 8 inimesele.