Kasutajate retseptid
12. detsember 2007, 12:32

Piparkoogisaiakesed

Kogus: kolmele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
Piparkoogitaigen:
1,5 dl tumedat siirupit
3 dl suhkrut
200 g võid
1 sl jahvatatud ingverit
1 sl kaneeli
0,5 sl jahvatatud nelki
0,5 sl jahvatatud kardemoni
1,5 dl vahukoort
10 dl jahu
1 sl soodat
Pärmitaigen:
2,5 dl piima
25 g pärmi
0,5 tl soola
1 dl suhkrut
0,5 tl vanillsuhkrut
1 tl kardemoni
8 dl jahu
100 g pehmet võid
pealt pintseldamiseks muna
pealepuistamiseks 1 dl hakitud pähkleid või pärlsuhkrut

Valmistamine
Kahe taigna segust sünnivad ilusad siiruviirulised saiakesed, kus on tugevalt tunda piparkoogi maitset. Maitsevad parimalt ahjusoojana. 15 tk Piparkoogitaigna valmistamiseks kuumuta kastrulis siirup, suhkur, või ja maitseained kuni või on sulanud. Lisa vahustamata vahukoor. Sega juurde ka soodaga segatud jahu. Sega ühtlaseks taignaks, pane taigen küpsetuspaberisse või toidukilesse ja hoia külmkapis järgmise päevani. Pärmitaigna valmistamiseks kuumuta piim 37 kraadini(käesoojaks). Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni taigen käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni kerkib kahekordseks. Sõtku taigen alla ja vala kergelt jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Rulli sama suureks ka piparkoogitaigen ja aseta pärmitaigna peale. Rulli taignad koos pikemast servast tihedalt rulli. Lõika 2 cm paksused tükid ja aseta paberist muffinivormidesse. Tõsta ahjuplaadile, pintselda pealt munaga ja puista peale hakitud pähkleid või pärlsuhkrut. Küpseta 20 kraadises ahjus 15 minutit.