Skandinaavia köök

Aleksandrikook 

Pille Enden, 30. jaanuar 2012, 06:28
AleksandrikookFoto: Jaan Heinmaa
Ammusest ajast tuntud-teatud kook on üks hea magus suutäis. Glasuuri võid valmistada nii valgena kui ka toonida sobivaks naturaalsete toiduvärvide abil.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
35 minutit + 30 minutit külmkapis + 30 minutit ahjus

Koostisosad
250 g Või
1.25 dl Suhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
1 tk Munakollane
0.5 tk Sidrun (riivitud koor)
5 dl Nisujahu
TÄIDIS
1 tk Munavalge
2 spl Suhkur
75 g Mandlid (jahvatatud)
150 g Õunamoos (küpsetuskindel)
KATE
2.5 dl Tuhksuhkur
2 spl Sidrunimahl

Valmistamine
Vahusta või suhkruga kohevaks. Eralda munakollane ja -valge. Lisa munakollane võivahule ja vahusta ühtlaseks. Lisa riivitud sidrunikoor, vanillsuhkur ja jahu ning sega ühtlaseks. Kata tainas toidukilega ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Jaga tainas kaheks ja rulli mõlemad tainatükid küpsetuspaberil umbes 1 cm paksusteks ühesuurusteks plaatideks. Vahusta munavalge suhkruga kõvaks vahuks ja sega jahvatatud mandlitega. Tõsta üks tainaplaat ahjuplaadile, määri peale marmelaad ja sellele muna-mandlisegu. Tõsta teine tainaplaat küpsetuspaberi abil peale ja eemalda küpsetuspaber. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda. Kuna alumine pool küpseb siledam, võid koogi näiteks lõikelaua abil teistpidi keerata. Sega tuhksuhkur ja sidrunimahl, määri koogile ja lase tahkuda.