Kalatoitude retseptid

Sahvripaella 

Nigella Lawson, 16. aprill 2012, 14:07
SahvripaellaFoto: Lis Parsons
Ma olen kindel, et täisvereline iberofiil leiab selle roa väga mitmel moel puudliku olevat – ja mitte kõige vähem sellepärast, et mina hääldan selle nime inglispäraselt, kuuldava l-tähega, aga ma esitan sulle väljakutse: söö seda ja sa ei suuda juurde tõstmata jätta!

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
Safran
4 spl Šerri (soovitavalt Oloroso)
2 spl Oliiviõli
3 tk Roheline sibul (hakitud)
1 tk Küüslauk (õhukeseks viilutatud)
Paellariis või
250 g Arborioriis
250 g Krevett (toored)
100 g Beebikalmaar (sulatatud, viilutatud)
250 g Sealiha (keedetud)
150 g Herned (külmutatud)
500 ml Kanapuljong
Sool
1 tk Sidrun (sektoriteks lõigatud)
1 kimbuke Koriander (hakitud, värske)

Valmistamine
Sahvriroogade seisukohalt võttes on see toit paras pidur. Loomulikult arvan ma kasutatavate varude hulka ka oma sügavkülma, ja mitte kõige väiksem põhjus selleks pole asjaolu, et just see on ilmselt kõigist panipaikadest kõige kasulikum. Just seal on ootamas mitte ainult külmutatud krevetid ja kalmaarid, vaid ka kõik tallele pandud küpsetatud lihajäänused (pandud kotti ja külmutatud otsekohe pärast jahtumist kuni kolmeks kuuks).Enamik neist lõpetab oma eksistentsi tõenäoliselt selles roas või siis pilafis. Kõik sealihajäänused lõpetavad aga alati – ja auväärselt – just sellessamas paella’s. Kui sealiha ei ole, siis lisan ma kas kana või (mis on autentsem) tükeldatud chorizo-vorstikesi, mille varu hoian külmkapis.1. Pane safranikiud koos šerriga väikesesse potti ja soojenda keskmisel tulel, aga ära lase keema. Tõsta kõrvale jahtuma. Kuumuta laias paksupõhjalises potis õli ja küpseta selles paar minutit sibulat.2. Lisa potti viilutatud küüslauguküüs ja küpseta u 1 minut või nii. Lisa riis, sega õliga ja pane juurde krevetid, tükeldatud beebikalmaarid, sealiha ja herned. Sega kõik õliga segamini.3. Aja kuumaks kanapuljong või tee see keeva veega valmis puljongikuubikust või -kontsentraadist. Kalla kuum puljong potti riisi peale, selle järel šerri ja safranisegu. Sega ja lase mulisema tõusta. Siis keera kuumus hästi väikeseks ja jäta õrnalt podisema, aga ära panekaant peale.4. Keeda ilma segamata 15–20 minutit, selle aja peale peaks riis olema vedeliku endasse imanud ja läbi küpsenud. Kahvelda riis kenasti sõmeraks ja maitse. Kui vaja, lisa soola.5. Serveeri paella’t sidruniviiluga, koriander peale puistatud.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee