Sidrunilõhe tomatikuskussigaFoto: Lis Parsons
Kalatoitude retseptid
20. detsember 2011, 10:47

Sidrunilõhe kirsstomatikuskussiga

See on üks neist retseptidest, mida on lihtsam järgida kui kirja panna: asjasse on segatud liiga palju kausse, mis võib jätta tülika ja pusimist nõudva mulje, aga tegelikult on kogu protsess lausa solvavalt lihtne. Jah, ma tean, et pole päris õige anda mõista, nagu võiks kuskussi valmistada seda lihtsalt keeva veega üle kallates. Täiuslikus maailmas, ma olen nõus, peaks kuskussi enne kuumaks aurutamist külmas vees leotama, aga ma valin lühema tee.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
200 g Kuskuss
3 tl Meresool või
1.5 tl Sool (tavaline)
0.5 tl Paprika (jahvatatud)
1 spl Ingver (värske, riivitud)
250 ml Vesi (keedetud)
0.5 tk Punane sibul (hakitud, väike)
1 tk Sidrun (mahl ja koor)
1 spl + 1 tl Küüslauguõli
300 g Kirsstomat
4 portsjontükki Lõhefilee
4 spl Koriander (värske, hakitud)

Valmistamine
1. Pane kuskuss kuumakindlasse kaussi koos 2 tl meresoolahelveste (või 1 tl tavalise keedusoolaga), ¼ tl paprika ja riivitud ingveriga. Sega korralikult läbi ja kalla siis äsjakeedetud vette. Kata kauss kile või taldrikuga ja jäta seisma. 2. Teise kaussi pane peeneks hakitud sibul. 3. Võta lai madal nõu, millesse mahuksid hiljem ära lõhetükid, ja riivi sellesse sidrunikoor. 4. Pigista sidrunimahl sibulakaussi.5. Lisa sidrunikoorekaussi ülejäänud sool ja paprika ning sega 1 sl küüslauguõliga.6. Poolita kirsstomatid ja pane kolmandasse kaussi, kalla neile peale ülejäänud 1 tl küüslauguõli, sega natuke ja jäta seisma.7. Kuumuta suur pann lõhefilee praadimiseks. Kuni see soojeneb, kasta ja keera fileetükke „kooreanumas”, nii et need oleksid üleni kaetud riivitud sidrunikoore, paprika ja õlise soolaga.8. Aseta fileed tulisele pannile ja küpseta sõltuvalt paksusest 2–3 minutit kummaltki poolt. Sa tahad, et fileed oleksid mahlased ja keskelt erksat korallivärvi, nii et hoia küpsemisel silm peal. 9. Senikaua kui kala küpseb, võta lahti kuskussikauss – kuskuss peaks olema nüüd kõik vee endasse tõmmanud – ja sopsuta kohevaks. Seejärel kalla tomatid ja sidrunimahlane sibul koos mahla ja kogu täiega kuskussi sisse. Sega kahvliga segamini.10. Lisa kuskussi sisse peaaegu kogu koriander ja sega läbi. Maitse ja vajadusel lisa veel soola. Tõsta igale taldrikule veidi kuskussi, aseta kõrvale fileetükk ning puista peale pisut koriandrit, kui sööjatele taldrikud kätte annad.