Gratineeritud Prantsuse sibulasuppFoto: Jaan Heinmaa
Prantsuse köök
12. detsember 2011, 11:02

Gratineeritud Prantsuse sibulasupp

Klassika, mis kuulub vaieldamatult prantsuse köögi paremikku. Saia ja juustuga üleküpsetatud veidi magusamaitselist kuuma sibulasuppi söövad meelsasti ka need, kes muidu sibulast eriti ei hooli.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
50 g Või
2 spl Õli
1 tl Tüümian
1 kg Sibul (sobib ka salatisibul)
4 küünt Küüslauk
2 spl Fariinsuhkur
1 l Puljong
3 dl Valge vein (kuiv)
4 viilu Sai (pikk batoon)
100 g Gruyére juust (riivitud)

Valmistamine
Koori ja lõika sibulad ning küüslaugud õhukesteks viiludeks. Sulata paksupõhjalises potis või ja lisa õli. Hauta kuivatatud tüümiani, sibulaid ja küüslauku madalal kuumusel aeg-ajalt segades 30 minutit. Jälgi, et segu ei kõrbeks põhja. Lisa fariinsuhkur, sega ühtlaseks ja hauta veel 10 minutit. Vala juurde kuum puljong ja vein. Lase tasasel tulel 30 minutit keeda. Tõsta supp kuumuskindlatesse supikaussidesse, aseta igale portsjonile peale paks viil pikka saia ja puista üle riivsaiaga. Grilli 225-kraadises ahjus 5 minutit, kuni juust on sulanud (kuid mitte pruunistunud). Kuumuskindlate supikausside puudumisel võid katta saiaviilud rohke riivjuustuga ja grillida saiu ahjus. Seejärel tõsta igale supiportsjonile peale saiaviil ja serveeri kohe.SOOVITUS: Gratineerimiseks sobib hästi rasvane ja pikantse maitsega poolkõva juust.