Piparkoogitainas majaleFoto: Eva Palu
Saksamaa köök
12. detsember 2011, 07:10

Tainas piparkoogimajale

Piparkoogitainas valmista maja jaoks ise ja soovitavalt eelneval päeval.

Koostisosad
300 g Suhkur
125 ml Vesi (kuum)
150 g Või
5 tl Piparkoogimaitseaine
1 spl Hapukoor
1 tl Äädikas 30%-line
1 tk Muna
1 tl (triiki lusikas) Söögisooda
0.5 tl Sool
450 g Nisujahu

Valmistamine
1. Võta paksupõhjaline pann ja pane keskmisel kuumusel 150g suhkrut sellele sulama. Kui suhkur on pisut sulanud, asu massi puulusikaga ettevaatlikult segama. Kui segad liiga hoogsalt, võivad tekkida tükid ja neid on üsna raske lahustada. Jälgi hoolikalt kuumust, et suhkur ära ei kõrbeks ja pann suitsema ei läheks. Sega seni, kuni suhkur on täiesti sulanud, tõsta pliidilt ja lisa kuum vesi. Taas ettevaatust, kuna nüüd tekib üsna palju auru ja ülikuum suhkur võib pritsida. Lisa ülejäänud suhkrukogus ja keeda, kuni oled saanud siirupilaadse koostise.
2. Lisa siirupile piparkoogimaitseaine ja või, sega ja jahuta massi. Kui segu on pisut jahtunud umbes 40 kraadini, lisa hapukoor, äädikas ja muna ning sega segamini. Lõpuks lisa kuivained: jahu, mille sisse on segatud sooda ja sool ning sõtku tainas käsi appi võttes ühtlaseks.
3. Tainast on lihtsam segada, kui see on veel soe. Ära jahuga liialda, sest tainas peabki jääma pisut vedelam kui tavaline küpsisetainas. Tainas taheneb külmkapis ja kui jahu sai tõesti vähe, siis saab seda hilisema rullimise käigus ka veel lisada. Pane kilekotti ja kui tainas on täielikult maha jahtunud, siis aseta üleööks külmkappi.

Taina kogus 1 kg.
Maja valmistamist KOOS ŠABLOONIDEGA vaata SIIT