Kruubi ja röstitud tomati hautisFoto: Rene Riisalu
Lõunasöögi retseptid
31. oktoober 2011, 06:36

Kruubi ja röstitud tomati hautis

Speltakruubid annavad pikal hautamisel kreemja tekstuuriga hautise, odrkaruubid jäävad pisut krõmpsumad. Serveeri hautist iseseisva roana või prae lisandina.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
800 - 900 g Tomat
3 spl Oliiviõli
Sool
Must pipar
10 - 12 dl Köögiviljapuljong
2 tk Sibul
0.5 - 1 dl Valge vein (kuiv)
4 dl Spelta kruubid
3 spl Basiilik (värske, hakitud)
3 spl Petersell (hakitud)
1.5 spl Tüümian (hakitud)
1 dl Parmesan (riivitud) v. muu kõva juust

Valmistamine
Koori tomatid, lõika neljaks sektoriks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale oliiviõli, riputa üle soola ja pipraga ning sega läbi. Rösti 225-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni tomatid hakkavad pruunistuma. Jäta osad tomatisektorid serveerimiseks. Kuumuta poti põhjas 1 spl õli, lisa hakitud siblad ja kuumuta läbipaistvaks. Lisa vein ja kuumuta sibulaid veel 2- 3 minutit, kuni alkohol on aurustunud. Lisa nüüd kruubid ja 1 dl keeva puljongit. Lase kruupidel haududa ja lisa järk-järgult puljongit kruupidele juurde seni, kuni need on lõpuni paisunud. Nüüd hauta rooga kaane all madalal kuumusel 45-50 minutit ja tõsta hautis pliidilt. Sega hulka röstitud tomatid, hakitud basiilik, petersell, tüümian ja riivitud juust. Viimistle maitset soola ja pipraga. Serveeri ülejäänud röstitud tomatitega.