Küpsetised

Rosina-martsipani kringel 

Eva Palu, 13. september 2011, 10:40
Rosina-martsipani kringelFoto: Eva Palu
Martsipanitäidisega kringel jääb pehme ja kohev.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
500 g Nisujahu
100 g Või (toasoe)
1 tk Muna
75 g Suhkur
1 tl Sool
6 g Kuivpärm
100 g Rosinad
1.5 dl Piim
TÄIDIS
200 g Martsipan
60 g Või
GLASUUR
1 tk Muna
1.5 dl Tuhksuhkur
3 tl Vesi
1 tl Rapsiõli

Valmistamine
1. Pane rosinad keevasse vette 10 minutiks ligunema. Sõelu vesi välja ja vajadusel haki peenemaks.2. Sega jahu, pärm, sool, suhkur. Lisa rosinad, toasoe või ja lahtiklopitud muna, näpi need kuivainete sisse. Lisa 40-kraadine piim ja sõtku tainast ca 10 minutit. 3. Vormi tainas palliks, kata pealt jahuga, kata kauss toidukile ja käterätikuga ning tõsta sooja kohta kerkima. Tainas peab kerkima 2-kordseks ja see võib juhtuda 30 minuti – 1 tunni jooksul, sõltuvalt temperatuurist ja pärmist.3. Vahepeal riivi martsipan ja sega toasooja võiga, kuumuta segu õige pisut, et see nii jäik ei oleks.4. Rulli tainas ristküliku-kujuliseks lahti ja määri sellele ühtlaselt ja õhukese kihina martsipani-võisegu. Jaga tainas pikkupidi mõttes kolmeks ja tõsta üks taina pool pikkupidi keskele kokku, sellele tõsta peale omakorda teine taina serv. Võta terav nuga ja lõika saadud piklik tükk kolmeks. Keera ribade lõikeservad ülespoole, neid näppude vahel ümaramaks vormides. 5. Punu kringel kokku, kinnita liitekoht ja tõsta ahjuplaadile. Jäta kringel veel pooleks tunniks sooja kohta rätiku alla kerkima.6. Klopi teine muna lahti ja pintselda sellega kringel. Küpseta kringlit 200-kraadises ahjus ca 25 minutit. Katteks sega tuhksuhkur vee ja õliga ning triibuta sellega pisut jahtunud kringel üle. Sellest kogusest saad 1,2 kg kringli.